Nyheder

Minister vil farlig bakterie til livs

Torsdag lancerer fødevareminister Mette Gjerskov (S) en handlingsplan, der inden 2016 skal mindske risikoen for at blive smittet med campylobacter fra danske fjerkræ. Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

- Campylobacter er den bakterie, der lægger flest danskere i sygesengen hvert år, så derfor skal vi have slået bakteriens fremdrift tilbage, siger Mette Gjerskov.

- I Danmark vil vi være førende inden for fødevaresikkerhed, så derfor er campylobacter et væsentligt indsatsområde for regeringen. Af samme grund indeholder handlingsplanen nogle klare målsætninger for at antallet af syge danskere skal ned, siger hun.

Hvert år bliver op mod 4000 danskere syge af campylobacter, men med handlingsplanen vil fødevareministeren have antallet af campylobacterbakterier i kyllingeflokkene sænket med 20 procent.

Fem års indsats har ikke virket

En evaluering fra Fødevarestyrelsen i sommeren 2012 viste, at fem års indsats mod bakterien campylobacter i danske kyllinger ikke havde virket.

Trods en række initiativer var risikoen for at få en infektion med diaré, kvalme og opkastninger lige så stor i 2012, som den var i 2008.

Målet med den nye handlingsplan er, at halvere risikoen for at blive syg af dansk kyllingekød.

Planen indeholder derfor en række tiltag, der enten har til formål at reducere campylobacter i kyllingerne eller bidrage til ny viden på området.

Ministeren vil blandt andet have sat insektværn op i kyllingehusene.

- Hvis vi skal have risikoen ned på et absolut minimum på længere sigt, skal vi også have mere viden og nye metoder til at holde bakterien væk fra spisebordet, derfor er det et langt sejt træk, vi kickstarter nu med en række initiativer, siger Mette Gjerskov.

Der skal løbende holdes øje med, om målene nås, og hvert år vil fødevaremyndighederne lave en status på indsatsen. Det vil efterfølgende blive overvejet, om der skal nye initiativer til, eller om indsatsen skal justeres.

Handlingsplanen indeholder også tiltag rettet mod campylobacter i for eksempel frugt og grønt.