Nyheder

Lægekonflikt: Patienterne SKAL selv betale

Patienterne skal betale selv allerede fra 1. september, når de går til konsultation hos en praktiserende læge.

Sådan lyder det fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO), som dermed blankt afviser Danske Regioners fortolkning af de to parters aftale.

- Overenskomsten udløber 1. september i år, og med den udløber alle forpligtelser, der er i overenskomsten, og dermed selvfølgelig også den aftale, vi tidligere har haft om, at man skal varsle ophør med seks måneders varsel, siger Henrik Dibbern, formand i PLO.

De praktiserende læger vil efter planen deponere de såkaldte ydernumre, der blandt andet sikrer danskerne deres gratis lægehjælp, med virkning fra den 1. september.

Men onsdag afviste regionerne, at det vil ske allerede til september. Ifølge Danske Regioner, er der nemlig en seks måneders opsigelse, hvis ydernumrene bliver deponeret.

Det er op til den enkelte læge, om vedkommende ønsker at deponere sit ydernummer. Dibbern forventer, at der i hvert fald vil være over 90 procent af lægerne, der opsiger ydernumrene.

- Når lægerne truer med at aflevere deres ydernummer, så er vi nødt til at tænke i alternative baner, for at sikre gratis lægehjælp til borgerne. Det kan være at oprette nogle klinikker på sygehusene eller rundt omkring i regionerne, siger Ulla Astman, der er formand for regionernes Sundhedsudvalg, til TV2.

De praktiserende læger tror imidlertid ikke på, at der kan skabes et alternativ til deres tilbud:

- Det lyder ikke realistisk. Jeg håber da, at Danske Regioner har været inde og tage sygehusvæsenet i ed, før de lover, at der skulle være et andet sted, man kan gå hen og få gratis lægehjælp, siger Henrik Dibbern fra PLO.