Nyheder

Jordfaldshul i Sverige: Det kan også ske i Danmark

Forbipasserende fik sig et chok på Arsenalsgade i den svenske by Göteborg søndag eftermiddag. For pludselig ud af ingenting opstod et stort hul midt på fortorvet der er 60 centimeter i diameter og to meter i dybden. Billedet blev taget af Andreas Skårström, der gik på gaden sammen med sin kæreste og 10 måneder gamle søn.

Hullet minder i høj grad om et såkaldt jordfaldshul, hvor jorden giver efter og danner et kraterlignende hul. Normalt er vi vant til at se ekstreme billeder fra udlandet, blandt andet voldsomme huller i Kina og senest i Florida, hvor en mand blev slugt af jorden, der åbnede sig, mens han lå og sov.

Nu er der altså også forekommet et hul midt i en svensk storby, dog uden at der kom personer til skade. Spørgsmålet er om det samme naturfænomen kan ske i Danmark.

- Hullerne forekommer ofte i Danmark

Geolog og lektor Keld Rømer Rasmussen fra Geoscience i Aarhus fortæller, at jordfaldshuller forekommer ofte i Danmark, dog ikke i befolkede områder. Hullerne opstår nemlig typisk i områder med højtliggende kalk og et grundvandsspejl, der ligger lige under terræn.

- Vi kender dem fra Stevns, Møn og især oppe i det nordvestlige Thy omkring Hanstholm, hvor der er kalkstrukturer som forårsager talrige jordfaldshuller. Jeg har også set huller i Thisted der er næsten tre meter dybe, siger Keld Rømer Rasmussen til tv2.dk.

Han afviser dog ikke, at det én dag vil opstå et lille hul i et befolket område.

- Jeg tør ikke lægge hovedet på blokken og sige det ikke sker midt i København, men der er nu stadig større risiko for at komme til skade i trafikken end det er at falde i et jordfaldshul midt på Strøget, siger han med et tørt grin.

Hullerne kan dannes pludseligt

Keld Rømer Rasmussen forklarer, at det der karakteriserer Danmark, er, at vi har forholdsvis bløde kalksten, som kaldes for sedimentær kalk. Hvis der udvikles en kanal under dem, så falder det let sammen.

Det er en proces, som både kan ske relativt langsomt over mange år, men også ret brat. Men det er sjældent, at det på én gang vokser sig særligt stort, som de huller, vi kender fra udlandet, hvor det er hårdere kalksten, der kan lave egentlige huler, som kan være kæmpestore.

Vi kan ikke præstere noget, der er så imponerende.

I København er der områder med højtliggende kalt, og man kan ikke fuldkommen afskrive, at der kan dannes nogle småhuller. Men huller som vi kender fra udlandet, f.eks. i USA, hvor en mand forsvandt ned i et kæmpehul, får vi nok ikke at se.

Det vil forekomme stort set alle steder hvor man har højtliggende kalk og et grundvandsspejl, der ligger lige under terræn.