Nyheder

Lovlig hash splitter befolkningen

Et lille flertal af borgerne i hovedstadsområdet synes, det er en god idé at lovliggøre hash i en forsøgsperiode, som Københavns Kommune har foreslået.

På landsplan derimod er betænkeligheden over for forslaget mere udtalt, viser en meningsmåling i Jyllands-Posten.

52,2 procent af borgerne i hovedstadsregionen bakker op om forsøget ifølge målingen fra Rambøll/Analyse Danmark, mens 41,6 procent er afvisende.

På landsplan er antallet af tilhængere og modstandere næsten ens: 47,4 procent synes det er en dårlig idé, mens 46,8 procent mener, at regeringen skal give Københavns Kommune lov til at gennemføre et treårigt forsøg.

Størst er modstanden i Nordjylland, hjemstavn for Københavns overborgmester Frank Jensen. Kun 38 procent af nordjyderne støtter forslaget.

Ikram Sarwar, Socialdemokraternes politiske ordfører i Københavns Borgerrepræsentation, er ikke overrasket over udsvingene mellem landsdelene.

- Det er jo netop indbyggerne i København og borgere i hovedstadsområdet, som oplever konsekvenserne af af den nuværende situation.

- Det er københavnerne, som støder på pusherne i parkerne og øvrige konsekvenser af et kriminelt hashmarked og derfor ønsker nye tiltag, siger han til avisen.

Opbakningen i regionen er udtryk for, at de kendte metoder - heriblandt mere politi og højere straffe - ikke rigtig virker, mener han.

Justitsminister Morten Bødskov (S) er totalt afvisende over for forslaget, ligesom omegnsborgmestrene rundt om København er skeptiske over for idéen, skriver Jyllands-Posten.

/ritzau/