Nyheder

Isbjørneunge død efter fald i Aalborg Zoo

Aalborg Zoo måtte i dag træffe en svær beslutning og aflive isbjørneungen Augo.

Det skete efter isbjørnen på 2,5 år faldt ned i en af de sikkerhedsgrave, som omkranser isbjørnenes anlæg i Aalborg Zoo.

Isbjørnen brækkede begge sine forben ved faldet på fem meter. Det fortæller zoolog og kurator i Aalborg Zoo, Jens Sigsgaard til tv2.dk.

- Man kan ikke reparere på en isbjørn, så det holder og den får et godt liv bagefter. Hvis du skal have benene i gips og skiner, så skal den gå i lang tid alene. Den piller måske selv gipset i stykker, så det er ret umuligt at få til at holde.

- Desuden skulle den have gået alene i lang tid og være isoleret fra de andre bjørne. Det er ikke et værdigt liv. En isbjørn skal ud og røre sig. Vi tog beslutningen om at aflive Augo, for der ville ikke blive en ordentlig isbjørn ud af det til sidst, siger Jens Sigsgaard.

Han ankom selv til stedet, da isbjørnen var blevet aflivet, men han fortæller at Augo har været i smerter, men var ved bevidsthed efter faldet.

Augo er lagt på køl

En dyrelæge blev hejst ned i graven og bedøvede først Augo for at undersøge, hvor slem skaden var. Siden blev den aflivet med en sprøjte.

Augo er nu blevet hejst op af sikkerhedsgraven. Isbjørnen bliver nu lagt på køl.

- Senere tager vi en beslutning om, hvad der skal ske. Det kan være nogle forskere, som er interesserede i at se på isbjørne og hvordan de ophober tungmetaller. Derudover tager vi normalt de ting, vi kan bruge til undervisning, skin, kranie osv. Så vi kan fortælle historien og folk kan komme lidt tættere på, siger Jens Sigsgaard.

Vil lede efter ungen

Med sine 2,5 år var Augo den yngste af Aalborg Zoos fire isbjørne, der også tæller Augos mor Malik. Augo var endnu ikke fuldvoksen, dertil manglende den et par år.

- Der andre isbjørne kommer nok til at lede lidt efter ungen. Lige nu er de tre andre isbjørne i et andet bur. Jeg ved endnu ikke, hvordan de reagerer.

Det var nogle lokale besøgende, som først opdagede, at Augo var kommet til skade og slog alarm til zoo.

- Det skete ved middagstid. Det var nogle af vores trofaste seere, som følger med på vores isbjørnewebcamera hver dag. De så at Augo gik langs kanten af graven og pludselig var han væk. Da webkameraet senere panorerede forbi graven, så de han lå der, siger Jens Sigsgaard.

Dyrepassere er kede af det

Aalborg Zoo vil nu gennemgå ulykken for at finde ud af om sikkerheden skal øges hos isbjørnene. Sikkerhedsgraven udgør dog ingen sikkerhedsrisko for mennesker. Gravene er netop så dybe, fordi der er regler for at sikre mennesker mod dyrene.

- Der er regler for hvor højt der skal være op, men det gør jo også, at der er langt ned. Vi skal se om der er en måde at gøre det mere sikkert på.

- I naturen ville Augo også dø af det fald. Men når uheldet er ude er det rart, at mennesker kan tage affære.

- Augos dyrepassere er kede af det. Det er vi alle. Det er ærgeligt at miste et godt dyr på den måde. Det er en trist dag ovenpå en glædens dag, hvor vores lille kaiman-krokodille blev født. Så kommer man lige ned på jorden igen. Men sådan er det. Vi ved jo godt, at vores dyr skal dø, siger Jens Sigsgaard.

Indtil lørdag troede Aalborg Zoo, at Augo var en han-isbjørn, men lægeundersøgelsen efter aflivningen viste, at Augo faktisk var en hun-isbjørn, oplyser TV2 Nord.

Klik i linkboksen til højre og se alle billeder af isbjørneungen Augo.