Nyheder

Handelskrise: Eksport til Indien dykker efter Holck-sag

Det har skadet forholdet mellem Danmark og Indien, at Niels Holck gav oprørere våben i 1990'erne, lyder det.

På trods af store målsætninger fra regeringen om at øge vareeksporten til Brik-landet Indien ser tallene negative ud.

Den danske eksport er faldet med 17,8 procent - eller 570 millioner kroner - fra 2011 til 2012, så Danmark sidste år eksporterede varer for i alt 2,63 milliarder kroner til Indien. Og i de første måneder af 2013 faldt eksporten yderligere, skriver Berlingske.

Handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) mener blandt andet, at sagen om danskeren Niels Holck, der i 1995 var med til at forsyne en oprørsgruppe i Indien med våben, har skadet forholdet mellem de to lande.

- Vi kan ikke sige helt bestemt, hvorfor eksporten er faldet. Men måske skyldes det Holck-sagen, siger Pia Olsen Dyhr til Berlingske.

Hun påpeger, at danske virksomheder uden de store problemer kan handle med inderne. Men hvis det foregår via den indiske stat og landets myndigheder "har danske virksomheder ikke en chance", som hun udtrykker det i avisen.

Også ingeniørvirksomheden COWI mener, at Holck-sagen har indflydelse på handelsforholdet.

- Der er ingen tvivl om, at den sag påvirker forretningstiltag i danske virksomheder. Administrative processer er en større byrde for os, hvilket sænker tempoet, siger Rasmus Ødum, koncerndirektør i COWI, til Berlingske.

- Det gælder fra visum til større samarbejder med myndighederne, tilføjer han.

En anden medvirkende årsag til eksportnedgangen kan også være, at væksten i Indien er gået ned i tempo de senere år.

/ritzau/