Nyheder

Eksperter: CPR-sikkerheden er forfærdelig

Det er simpelthen ikke godt nok, at sikkerhedsansvaret for internetkunders private CPR-oplysninger overlades til virksomhederne på nettet.

Det mener Anette Høyrup, jurist i Forbrugerrådet.

- Lovgivningen på området stammer fra 1964, og i dag lever vi altså i en digital verden i 2013. Der er virkelig behov for, at man gentænker sikkerheden. Vi bliver nødt til at tilføje et ekstra lag. Det kan være krav om NemID, pinkode, billed-ID eller andet der kan sikre rette modtager, siger hun til tv2.dk og fortsætter:

- Man burde ændre persondataloven, så det blev mere tydeligt, hvilke krav, der var til virksomhederne. Man kunne for eksempel med fordel indskærpe, at virksomhederne hverken måtte bede om CPR-numre alene eller gemme folks personlige oplysninger som kundenummer.

Også Joseph Kiniry, lektor på IT-universitet, er kritisk over for det nuværende sikkerhedsniveau.

- Det overrasker mig ikke, at det er så nemt at finde frem til disse oplysninger, for hele CPR-systemet forfærdeligt set fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt

- De nuværende regler hjælper ingenting - heller ikke selv om man kun kan indtaste oplysninger tre gange pr. side. For der er jo masser af sider, man kan bruge. Så giv mig et navn og lidt andre oplysninger, så har jeg CPR-nummeret på 24 timer.

Fryger amerikanske tilstande

Hvis ikke der bliver skredet ind, frygter Anette Høyrup endvidere, at situationen i Danmark vil udvikle sig i retning af USA, hvor identitetstyveri er et langt større problem.

- I USA er identitetstyveri et stort og stigende problem. Man ser sorte markeder åbne sig, hvor der bliver handlet med folks personlige oplysninger, og jeg kan godt frygte, at vi kommer til at se noget lignende i Danmark, siger hun og fortsætter:

- Det er simpelthen ikke nok, at internetvirksomheder nøjes med at bruge CPR-oplysninger til at validere folks identitet. Der må gøres noget ved det her så hurtigt som muligt.

Også Joseph Kiniry frygter, at vi kun har set toppen af isbjerget.

- Lige nu siger folk, at problemet ikke er så stort i Danmark, men det vil ændre sig. Om kun fem år vil vi se et helt andet billede i takt med at organiserede kriminelle - eksempelvis fra Østeuropa - finder ud af at udnytte disse huller, forklarer han til tv2.dk og fortsætter:

- Hvis vi i dag har én ud af 1000 danskere, der bliver udsat for identitetstyveri, så vil det om få år være én ud af 10, og så er det altså mere ubehageligt, forklarer han.