Nyheder

62.000 arbejdsløse mangler i krise-statistikken

Antallet af "skyggeledige" er fordoblet over de senere år. Beskæftigelsesministeren erkender problemet.

De officielle statistikker over arbejdsløse afspejler langtfra, hvor hårdt Danmark reelt er ramt af den økonomiske krise, som nu kører på femte år.

I omegnen af 62.000 er såkaldt skyggeledige. Ledige, der ikke tæller med i statistikken over arbejdsløse, selv om de ønsker et arbejde, aktivt søger efter arbejde og med kort varsel kan påtage sig et job.

Det viser en kortlægning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), skriver Politiken.

Før krisen lå skyggeledigheden på cirka 35.000 og er altså næsten fordoblet.

- Vi har ikke et retvisende arbejdsløshedstal. Det er et problem, når der er så meget fokus på, hvordan arbejdsløshedstallene udvikler sig, siger senioranalytiker Erik Bjørsted, AE, til Politiken.

Bruttoledigheden ligger på omkring 170.000. Men det tal inkluderer altså ikke de skyggeledige - for eksempel arbejdsløse, der har opbrugt retten til dagpenge og ikke er berettigede til kontanthjælp.

- Det er altså let at stille en fejldiagnose af den økonomiske situation, når arbejdsløshedstallene ikke ser så alvorlige ud.

- I virkeligheden skal arbejdsløshedstallet skrues op med godt 60.000, og så er billedet af den økonomiske situation jo noget mere alvorligt, siger Erik Bjørsted.

I regeringen erkender beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), at der er tale om "et reelt problem":

- Derfor er det vigtigt, når vi diskuterer arbejdsløshed, at vi forholder os til de reelle tal, hvor skyggeledigheden regnes med, siger hun til Politiken.

/ritzau/