Nyheder

Qvortrup: DF-brølere kan koste partiet dyrt

To gange i løbet af de sidste par uger, er DF-folketingsmedlemmer kommet med udtalelser, der har forarget politiske modstandere og skabt heftig debat.

Og de to DF-ordføreres kontroversielle udtalelser er et problem for hele partiet, mener TV 2's politiske kommentator Henrik Qvortrup.

- Begge bemærkninger er skudt forbi skiven, og begge ordførere er blevet sat på plads af partiledelsen. Men skaden er sket.

Maorier og medmoderskab

I sidste uge var det partiets forsvarsordfører Marie Krarup, der vakte furore i både Danmark og New Zealand, fordi hun i et blogindlæg havde beskrevet hvordan hun under sit besøg i New Zealand overværede et maori-ritual og følte sig "som en idiot" da ritualet bestod af "en halvnøgen mand i bastskørt, der råbte og skreg på maori".

I går var det så partiets familieordfører Mette Hjermind Dencker, der under en debat i Folketingssalen om såkaldt medmoderskab mellem lesbiske par, spurgte Enhedslistens Pernille Skipper:

- Skal vi til at kunne gifte os med andre end mennesker, men måske også med dyr? Hvad bliver det næste Enhedslisten har af planer?

Landsbytosse-image

- Hvis sådan noget sker en enkelt gang, så går det nok. Men nu er det sket to gange inden for to uger, og derfor bliver det et reelt problem. Det ligner et mønster, siger Henrik Qvortrup og fortsætter:

- Dansk Folkeparti har længe kæmpet for at vaske det her landsbytosse-image af sig. Det er gået godt, især takket være den topstyring, der har været. Men med sådanne udtalelser, giver det ledelsen mindelser om, hvad det er for udtalelser, de for alt i verden ikke vil have frem, siger Henrik Qvortrup og bemærker, at DF-toppen i begge tilfælde var hurtigt ude og lægge afstand til kommentarerne.

Sådan er spillet

Både Krarup og Dencker siger, at deres politiske modstandere bevidst hiver deres ord ud af en sammenhæng og fejlfortolker dem - har de en pointe i, at det bliver udnyttet politisk af deres modstandere?

- Hold nu op! Hvis der er nogen, der er gode til at være vakse ved havelågen og komme efter folk, så snart de træder ved siden af, er det Dansk Folkeparti. Sådan er det politiske spil nu engang: Man må tænke, før man taler.

Dansk Folkeparti ligger i øjeblikket højere end Socialdemokraterne i flere meningsmålinger og har succes i den daglige politik på Christiansborg.

- Men det er ikke mange af de her sager der skal til, for at landsbytosse-imaget tager til. Det må bekymre partitoppen.