Nyheder

Islamister tvinger kristne på flugt

Mens Vesten har travlt med at støtte det muslimske oprør i Mellemøsten, har islamister sat gang i en bølge af forfølgelser af kristne.

Eksperter advarer mod en udvikling ude af kontrol, og udviklingen bekymrer også udenrigsminister Villy Søvndal (SF), skriver Jyllands-Posten.

Efter Saddam Husseins fald i Irak er to tredjedele af landets en million kristne flygtet. Nu er det samme begyndt at ske med Egyptens otte millioner og Syriens cirka 2,2 millioner kristne. Forfølgelsen breder sig også i folkerige lande som Nigeria og Pakistan.

I sidste weekend blev kristne angrebet og dræbt af muslimer i Egypten. Ugen før blev 19 kristne dræbt og 4500 sendt på flugt i det centrale Nigeria, da muslimske nomader angreb kristne. Flere tusinde - primært kristne - er blevet dræbt i Nigeria de seneste år.

- Forfølgelsen af kristne er ved at antage alvorlige former især i Egypten og i Nigeria, konstaterer lektor Peter Lodberg, studieleder på den teologiske uddannelse ved Aarhus Universitet, til Jyllands-Posten.

Han ser pessimistisk på de kristnes fremtid især i Mellemøsten.

- Vi har troet, at man bare kunne vælte totalitære regimer i Mellemøsten, så ville demokratiet vokse frem, som da man væltede nazisterne i Europa, og et demokratisk Tyskland voksede frem, siger han til Jyllands-Posten.

Men sådan er det det ikke gået i Mellemøsten. Det skyldes ifølge Peter Lodberg, at vestlige politikere har fejlanalyseret situationen, fordi de ikke har medtaget den religiøse rolle i det politiske spil.

Udviklingen bekymrer også udenrigsminister Villy Søvndal (SF):

- Det er meget bekymrende, hvad vi ser i Egypten og Syrien. Og det er rigtig svært for det kristne mindretal i Irak. Det er helt afgørende, at lande respekterer menneskerettighederne, herunder de religiøse, siger Villy Søvndal til Jyllands-Posten.

Søvndal er klar til at skære i hjælpen til lande, der ikke forhindrer forfølgelse af kristne.

/ritzau/