Nyheder

Sådan beskytter du dig mod skovflåten

Det er de færreste mennesker, der bryder sig om at være et tag-selv-bord for skovflåten.

Derfor har tv2.dk allieret sig med naturvejleder i Skov og Naturstyrelsen Jes Aagaard for at høre om, hvordan man undgår de små bæster.

- Hvis du er angst for flåter, så bør du holde dig på midten af veje og stier, da skovflåterne sidder i den høje vegetation for eksempel i det høje græs i vejkanten, siger Jes Aagaard til tv2.dk

Flåterne skal have en høj luftfugtighed for at kunne leve, så hvor det er knastørt er der ingen flåter.

Tysklærermodellen

Kan man ikke nøjes med at holde sig på stier og veje men har behov for at komme i endnu tættere kontakt med naturen, så kan man benytte sig at "tysklærermodellen".

- Jeg plejer at kalde det for tysklærermodellen, hvor man trækker strømperne op over bukserne, siger Jes Aagaard.

På den måde kan man bruge sine strømper som en slags skovflåt-membran, så de ikke kan kravle ind under buksebenet. Man kan desuden iføre sig lyse bukser og strømper, så skovflåterne er nemmere at få øje på.

Når du kommer hjem

Det er vigtigt, at du tjekker dig selv på kroppen for flåter, når du kommer hjem efter turen i skoven. Der er nogle bestemte steder på kroppen, hvor flåten elsker at sætte sig.

- Når man kommer hjem, så tjekker man steder på kroppen som lysken, knæhaser, armhuler og hårgrænser, der kan flåten godt lide at sætte sig, sig Jes Aagaard.

Finder man en flåt skal den fjernes med det samme, da den kan smitte mennesker med Borrelia bakterien i løbet af de første 24 timer.

Gå trygt i skoven

Selvom at der er risiko for at redde sig en skovflåt med hjem, så kan man trygt gå i skoven, fortæller Jes Aagaard.

- Flåterne skal ikke skal afholde én fra at gå en tur i skoven, hvis man bare har taget sine forholdsregler, siger Jes Aagaard, der tit har oplevet førstegradskontakt med de blodtørstige væsner.

- Jeg har tit flåter med mig hjem, og jeg har haft borelia to gange, hvor jeg fik en hævelse, og så fik jeg penicillin mod det. Det har været to gange ud af 100 flåter, for jeg finder dem som regel hurtigt, siger naturvejlederen.