Nyheder

Kvinder og kloge forsvinder fra Færøerne

Øerne har et underskud af kvinder, og halvdelen af de unge, som rejser ud for at studere, kommer ikke tilbage.

Færøerne har et affolkningsproblem.

I øjeblikket har den nordatlantiske øgruppe lidt flere end 48.000 indbyggere, men hvis man fremskriver tallene, vil der om 30 år være mindst 6000 personer færre.

10 år efter vil befolkningstallet være helt nede på 37.000 personer, og det svarer til et fald på mere end 20 procent, skriver Kristeligt Dagblad.

De seneste fire år har nettofraflytningen fra øerne været på 300 personer årligt, og især kvinderne vender ikke tilbage. Det betyder aktuelt, at øerne har et underskud på flere end 2000 kvinder.

Størstedelen af de unge rejser væk for at studere, og kun omkring halvdelen vender hjem. En af dem er Høgni Reistrup. Til efteråret flytter han tilbage til Færøerne efter at have uddannet sig i medievidenskab i Danmark.

Han ønskede at uddanne sig på universitetet, og da universitetet i Thorshavn kun udbyder 10 bacheloruddannelser, rejste han.

At han snart vender hjem til øerne, bryder med den generelle tendens blandt færøske unge, hvilket han sammen med økonomen Heri á Rógvi har beskrevet i bogen "Exit Føroyar", der udkom i december.

- Fraflytningen skader økonomien og fremtidens velfærd, siger Høgni Reistrup.

- Produktiviteten går i stå, den veluddannede arbejdskraft kommer til at mangle, og det kommer til at kunne ses negativt i det direkte link, der findes mellem befolkningsvækst og økonomisk vækst, tilføjer han.

Politisk har der været forholdsvis stille om problematikken fra både dansk og færøsk side, men det skal være slut nu, siger Edmund Joensen, næstformand for Folketingets Færøudvalg og et af Færøernes to folketingsmedlemmer.

- Færøerne er alvorligt udsat for brain drain (hjerneflugt, red.), så om fem år vil Færøerne mangle de mennesker, som skal sikre et velfærdssamfund.

- Derfor må vi styrke de videregående uddannelser på Færøerne, og Danmark kan være med til at udvikle et bedre studiemiljø på Færøerne, siger Edmund Joensen ifølge Kristeligt Dagblad.

De mange fraflyttende færinger bosætter sig i Danmark, hvor flere end 10.000 personer, som er født på Færøerne, i øjeblikket bor.

/ritzau/