Nyheder

78-årig efterladt nøgen på toilet i 11 timer

En fejl hos en hjemmehjælper betød, at en 78-årig kvinde blev efterladt hjælpeløs på et toilet i sit rækkehus i Munkebo på Fyn i 11 timer.

Da 78-årige Jonna Sørensen blev fundet sidste søndag, var hun så dehydreret og svag, at hun øjeblikkeligt blev bragt til Odense Universitets Hospital, hvor hun nu har været indlagt i næsten en uge.

- Farmors historie skal bare ud, så det aldrig gentager sig igen. Den behandling hun har fået, har givet hende ar på sjælen og hun forstå slet ikke, hvorfor hun skulle udsættes for sådan en ydmygende behandling.

Sådan siger den 30-årige radiografstuderende Nete Bolander til TV2.dk.

- Farmor fik besøg af hjemmeplejen klokken 7.30 søndag morgen. Hun havde gjort sig klar til at tage et bad og var derfor helt nøgen, da hun på et tidspunkt satte sig på toilettet for at tisse. Da hun havde tisset, bad hun om hjælp til at rejse sig op. Hun kan nemlig ikke gå rundt uden hjælp - blandt andet fordi hun har spastiske lammelser i benene.

- Men hjemmehjælperen afviste, og sagde at hun ikke havde tid. I stedet lagde hun et nødkaldeapparat, som farmor selv skulle aktivere for at få hjælp. Men alarmen var uden for farmors rækkevidde, så hun kunne slet ikke tilkalde hjælp, fortæller Nete Bolander.

- Der skulle så have været kommet en ny hjemmehjælper om formiddagen ved 12-tiden, men hun dukkede aldrig op. Med det resultat, at farmor først blev fundet af den hjemmehjælper, der kom om aftenen. Elleve timer senere. Farmor har en stomi, som hun havde taget af, da hun skulle i bad, så da hun endelig blev fundet, var hun ikke bare dehydreret og ulykkelig, men også smurt ind i sin egen afføring, siger Nete Bolander.

Hun har sammen med sin søster, Anette, besøgt sin farmor flere gange på Odense Universitets Hospital i den forgangne uge.

- Ud over de store problemer med dehydreringen viser det sig også, at hun har fået en alvorlig svampeinfektion i mavesækken og en kold lungebetændelse. Heldigvis tager lægerne og sygeplejerskerne på Odense Universitets Hospital sig nu rigtigt godt af hende, så vi kan se, hun får det bedre fra dag til dag, siger barnebarnet.

I Kerteminde Kommune indrømmer udvalgsformanden for ældre- og handicap-området, Marianne Machon, at der er tale om en ulykkelig sag.

- Det må det absolut siges at være. Der er helt klart sket en fejl omkring nødkaldeapparatet, som ikke burde være sket. Dog mener vi ikke, at den ældre kvinde skulle have haft en hjemmehjælp om formiddagen, siger udvalgsformanden til TV2.dk