Nyheder

Analyse: Ingen respekt for Vilhelmsen hos S-toppen

Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, blev allerede søndag orienteret om, at Jesper Petersen ville melde sig ud af SF og ind i Socialdemokraterne, mens SF-formanden Annette Vilhelmsen først fik beskeden to dage efter, da Jesper Petersen kontaktede hende via telefon.

Ifølge TV 2's politiske redaktør, Anders Langballe, er det noget usædvanligt, at Socialdemokraterne holder den slags information skjult for deres regeringsvenner - Alligevel får det formentlig ikke de store konsekvenser.

- Min fornemmelse er, at det ikke kommer til at skade regeringssamarbejdet. Men det er et udtryk for, at S-toppen ikke tiltænker SF den store rolle i det regeringssamarbejde. Man ser på dem som det tynde øl, der følger med. Hvis SF og SF's partileder havde været stærk, central og magtfuld, så havde de ikke fundet sig i, at regeringen havde den slags hemmeligheder for hinanden Men de er så presset, at de intet har at true med, siger Anders Langballe og uddyber:

- S-toppen har ikke den store respekt for SF og Annette Vilhelmsen. Det samme gør sig gældende hos de radikale. De vil ikke begræde, hvis SF ikke kan holde til at blive i regeringen. Langt ind i de to partier er der en spirende drøm om at vende tilbage til en regering med kun S og R som i gamle dage. Der er kun bøvl forbundet med at have SF på slæb.

Thorning burde have et forklaringsproblem

Under normale omstændigheder ville statsminister Helle Thorning-Schmidt da også have et forklaringsproblem over for sin partileder-kollega, Annette Vilhelmsen.

- SF må i den grad have forventet, at der var en gensidig loyalitet, så man orienterede hinanden om den her slags. Og vi ved selvfølgelig ikke, hvor længe Helle Thorning har kendt til det, men det har hun formentlig vidst lige så længe som sin gruppeformand. Så hun har da lidt af et forklaringsproblem, eftersom hun ikke fortæller det til Annette Vilhelmsen. Det kan let tolkes som en noget uvenlig handling. Men det understreget som sagt bare styrkeforholdet i regeringen, siger Anders Langballe.

Socialdemokraternes folketingsgruppe stemte tidligere på dagen enstemmigt ja til at gøre Jesper Petersen til en del af gruppen, og det er langt fra tilfældigt, at den 31-årige eks-SF'er har valgt at blive socialdemokrat.

- Socialdemokraterne har længe drillet Jesper Petersen og hans fløj i SF med, at de jo egentlig bare var socialdemokrater med det projekt, de havde gang i hos SF. Så man har talt om det på et drillende plan. Men selvom det er særdeles overraskende, at en politisk ordfører skifter parti, så er det naturligt, at han ender hos Socialdemokraterne, forklarer Anders Langballe.