Nyheder

Amnesty: Tolke ryster i bukserne over dansk soldater-exit

Regeringen bør lave en sikkerheds-hasteplan for tolkene i Afghanistan, når de danske kamptropper rejser hjem.

Amnesty International er bekymret for, hvad der skal blive af de tolke i Afghanistan, der har arbejdet for danskerne, når de danske kamptropper forlader det uroplagede land til august - et år før planlagt. Det skriver Information.

- Der må sidde nogle afghanske tolke og ryste i bukserne over, at de danske soldater nu pakker taskerne, siger talsmand for Amnesty International, Ole Hoff-Lund.

- Det er uansvarligt, at Danmark forlader landet uden at have en klar plan for, hvordan man sikrer, at tolkene ikke havner i kløerne på Taliban, tilføjer han ifølge Information.

Der skal udarbejdes en hasteplan for, hvordan regeringen vil sikre tolkene, når de danske styrker forlader landet, lyder det. Amnesty mener også, at Danmark bør følge Norges eksempel og tilbyde sine tolke asyl på baggrund af en individuel vurdering.

Bekymringen for de afghanske tolke er ikke ubegrundet, mener Jens Ringsmose, lektor ved Center for War Studies på Syddansk Universitet.

- Alt andet lige må man forvente, at afghanere, der har hjulpet de internationale styrker, bliver udsat for en forøget risiko, når tropperne trækker sig ud, siger han.

Taliban er begyndt at gå langt mere målrettet efter regeringstro civile som for eksempel tolke. I 2012 var der 1077 drabsforsøg på civile, der anses for regeringsvenlige eller arbejder for koalitionsstyrkerne, mens der i 2011 var 605 angreb.

Danmarks tidligere tilbagetrækning får dog ikke forsvarsminister Nick Hækkerup (S) til at ændre holdning til tolkenes status.

Han afventer en redegørelse fra forsvaret, før han vil afgøre, om den danske regering skal gøre noget for at hjælpe tolkene. Redegørelsen, der ventes færdig i april, skal afklare, hvad det danske exit vil betyde for tolkenes sikkerhed.

- Den vurdering skal give os det bedst mulige beslutningsgrundlag, siger Nick Hækkerup.

Forsvarskommandoen vurderer, at cirka 100 afghanske tolke har arbejdet for de danske styrker siden 2007.

/ritzau/