Nyheder

Firmaer fravælger indvandrerunge

Eleverne med anden etnisk baggrund på tekniske skoler bliver sorteret fra, når der skal søges praktik, fordi de ikke er etnisk danske.

Sådan lyder det fra eksperter, fagforeninger, skolevejledere og elever i metroXpress.

- Det sker faktisk, at en arbejdsgiver siger "lad være med at sende en perker", når de søger praktikanter, siger Agi Csonka, formand for Eksperttænketank for Integration, som har undersøgt, hvordan man kan styrke integrationen i Københavns Kommune.

En af konklusionerne er, at diskrimination er en af årsagerne til, at det er langt sværere for unge med anden etnisk baggrund at få en praktikplads på erhvervsuddannelserne, end det er for etnisk danske.

- Der sker diskrimination, og det nytter ikke, at vi ser bort fra det i debatten, siger Agi Csonka til metroXpress.

Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at 5395 elever mangler en praktikplads. Og det er i flere undersøgelser blevet påvist, at det er cirka dobbelt så svært for unge med anden etnisk baggrund at få en praktikplads.

Samtidig afspejler det sig også i frafaldsstatistikkerne, at der er forskel på, om man hedder Muhammed eller Morten.

Af de elever, der begyndte på en erhvervsuddannelse i 2011 i København, er 31 procent af de unge med dansk baggrund droppet ud - for elever med anden etnisk baggrund ligger tallet på 43 procent.

Anne Mette Færch, der er souschef i Ungdommens Uddannelsesvejledning i København, mener, at en del af forklaringen på de store forskelle kan ligge i, at både arbejdsgivere og eleverne selv er med til at forværre situationen med deres fordomme.

- Det bliver de unges forklaringsmodel for, hvorfor de er udenfor - så meget, at de ikke får taget sig sammen til at gøre noget ved det og mister gejsten, mister modet, siger hun og understreger, at diskriminationen skal stoppes.

Det mener direktør i Dansk Industri Lars Goldschmidt også.

- Der er diskrimination på mange arbejdspladser, hvor man ikke tager udlændinge, fordi man ikke vil have dem. Det er ikke i orden, og det skal vi gøre noget ved, siger han til metroXpress.

/ritzau/