Nyheder

Advarer mod nyt hashforslag

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), vil igen forsøge at få lov til at lave et forsøg med legalt salg af hash i hovedstaden.

Fredag fremlægger han et forslag til en forsøgsordning med lovlig hash på en konference på Københavns Rådhus.

- Det forbud, som vi har i dag, er slået fuldstændig og aldeles fejl. Hash er noget, du kan købe overalt i København, på hvert et gadehjørne og i alle landets byer generelt, lyder det også fra socialborgmester Mikkel Warming (EL).

Her er dilemmaet

Men det er langtfra problemfrit at give grønt lys til hashhandel.

Kim Møller, der er adjunkt ved Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet, mener nemlig, at hashlovgivningen indeholder et dilemma. Når den ændres for at afhjælpe nogle problemer, skaber den andre.

- Fordelen ved at legalisere hash er, at det formentlig kan trække penge ud af det sorte marked. Jeg mener, en realistisk vurdering er, at vi taler om en omsætning på en milliard kroner i København, siger Kim Møller og fortsætter:

- Men samtidig forventer Justitsministeriet, at legalisering vil øge tilgængeligheden. Det kan diskuteres, om hash ikke allerede er rigelig tilgængeligt, og om en øget tilgængelighed i sig selv vil øge forbruget. Det mener jeg nu, det vil, siger han.

Kan slet ikke lade sig gøre

Derudover pointerer han, at det ikke er teknisk muligt for Danmark at lovliggøre salget af hash, fordi vi har underskrevet FN-konventioner, der forpligter os til at kriminalisere en række rusmidler.

Frank Jensen og hans støtter mener, at lovligt og reguleret salg af hash vil svække det økonomiske grundlag for den organiserende kriminalitet og give langt bedre mulighed for at oplyse og vejlede borgerne om de skadevirkninger, der er forbundet med hash.

Men at gøre hash lovlig er ikke vejen frem, siger flere kritikere - blandt andet i Sverige, der er bange for, at lovlig hash i Danmark vil sende en bølge af hash-turisme til Norden.