Nyheder

Vil slå hashhandlerne på prisen

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), vil legalisere salget af hash. Det skal se via en forsøgsordning, der præsenteres på en konference på Københavns Rådhus fredag.

Ifølge forslaget skal den legale hash blandt andet sælges fra mellem 25 og 40 udsalgssteder til en pris, der kan konkurrere med de priser, som stoffet sælges til i Pusher Street på Christiania og andre steder i hovedstaden.

- Med den såkaldte københavnermodel bekæmper vi den organiserede kriminalitet ved at fratage dem en meget stor del af deres forretningsgrundlag.

- Alle hidtidige forsøg på at standse udbredelsen af ??hash har svigtet. Derfor mener jeg, det er tid til at udforske andre muligheder, skriver Frank Jensen torsdag i et indlæg i den svenske avis Sydsvenskan.

Frank Jensen erkender, at han ikke altid har haft den holdning, som han nu præsenterer.

- Jeg har selv talt for et forbud mod hash som national politiker i Folketinget, og da jeg var justitsminister. Men erfaringen har gjort mig klogere, og som overborgmester må jeg erkende, hvad der er Københavns virkelighed, skriver Frank Jensen.

Han ønsker at komme væk fra, at unge skal ty til hærdede kriminelle, når de vil prøve det euforiserende stof. I den nye model skal det i stedet være en farmaceut, der møder dem. Det sikrer, at køberne får god og pålidelig information om virkning og bivirkning.

- En legalisering betyder også, at den solgte hash kan styres. Styrke, kvalitet og tilsætningsstoffer er en konstant kilde til usikkerhed på det sorte marked, ligesom den sikkerhedsrisiko, der altid er for dem, der tager kontakt til kriminelle, skriver han.

Københavnermodellen lægger op til, at hashsalg enten sker i en butikskæde med sundhedspersonale eller via en ny national salgsorganisation.

Det skal være forbudt at købe hash for dem, der ikke fyldt 18, og kun folk med dansk sygesikring kan handle, fordi legaliseringen ikke skal skabe hash-turisme i København. Det er ellers netop det, svenske politikere på den anden side af Øresund frygter vil ske.

- Håbet er, at legaliseringen kan komme den organiserede kriminalitets milliardomsætning til livs og dermed underminere andre former for grov kriminalitet, som i dag gør Københavns gader usikre.

- Vi har meget lidt at tabe i et forsøgsprojekt, men alt at vinde. Den negative tendens skal vendes, skriver Frank Jensen.

/ritzau/