Nyheder

Qvortrup: Hækkerup må være rasende

Den danske forsvarsminister Nick Hækkerup skal konfrontere sit system og se nøglepersoner dybt i øjnene, efter han nu for anden gang har jokket i spinaten og talt usandt i sagen om de lokale, afghanske tolke.

Det mener TV 2s politiske redaktør, Henrik Qvortrup.

- Det går formentlig galt fordi, han bliver sendt af sted med nogle forkerte oplysninger og ikke bliver klædt ordentligt på. Så der er i den grad et stykke arbejde, der skal gøres bagude. Der er nole, han skal have en alvorssnak med. Han må være rasende på dem, der skulle have klædt ham på, siger Henrik Qvortrup.

Kan have horn i siden på Hækkerup

- Det er en kendt sag, at Hækkerup har flyttet magt fra Forsvarskommandoen ind i Forsvarsministeriet. Og der kan være nogle i den sammenhæng, der er kommet i klemme, vurderer Qvortrup.

Det var under en spørgetime i folketingssalen onsdag, at forsvarsministeren for anden gang talte usandt om de afghanske tolke. Her blev Nick Hækkerup ifølge Ritzau spurgt om, hvor længe han har vidst, at det danske forsvar har brugt tolke ansat af amerikanerne.

- Der svarede jeg, at det blev jeg gjort opmærksom på i går (tirsdag, red.). Men da jeg går derfra, kan jeg godt mærke, at det er noget, jeg må få tjekket. Så jeg beder mine embedsmænd om at undersøge, om jeg er blevet orienteret om det tidligere. Og jeg må så konstatere, at jeg modtog en mail den 14. februar med et vedhæftet notat, hvoraf oplysningen fremgår, har Nick Hækkerup forklaret til nyhedsbureauet.

Politisk pres på Hækkerup

En sag, der kan sætte ham inder et vist politisk pres.

- Den kan ligne en petitesse. Og det er den i et vist omfang også. Men problemet er, at det kommer som et led i en større sag. Det er jo ikke mere end et par dage siden, han blev grebet i at tale usandt om de lokale tolke. Så det har udviklet sig som forhekset for ham, siger Henrik Qvortrup.

Balladen omkring Danmarks brug af lokale afghanske tolke begyndte imidlertid allerede søndag, da TV2 Nyhederne kunne afsløre, at forsvaret i syv tilfælde har brugt lokale tolke i Helmand i Afghanistan. Forsvarsministeren har ellers hævdet, at Danmark ikke benytter lokale tolke i Afghanistan og brugt det som argument imod, at de skal have asyl i Danmark.

Derfor bliver han ikke væltet

- Han er ikke af krogen endnu så at sige, efter Enhedslisten har indkaldt ham til hastesamråd. Jeg tror ikke, at han vælter på det her, men vi kan ikke udelukke, at Enhedslisten vil minde omverdenen om, at de altså udgør regeringens parlamentariske grudlag. Hvis de får Hækkerup til at gå, så vil det vise en vis styrke og brutalitet uden at vælte hele regeringen. Jeg siger ikke, det sker, men muligheden foreligger, siger Henrik Qvortrup.

- Omvendt er det Hækkerups store held, at han er rimeligt vellidt. Han er bredt respekteret. Fordi Hækkerup har formået at håndtere nedskæringer, kasernelukninger, som er per definition umulige politiske sager at håndtere.

- Han skal også have, at han forsøger ikke at komme med udflugter. Nu har vi en minister, der to gange i træk lægger sig fladt ned i fuld offentlighed, og det er ikke ofte, det sker. Men han tager ansvar og skyder ikke skylden på sit system, når han bliver spurgt til det, lyder det fra Qvortrup.