Nyheder

OVERBLIK: Det handler tolkesagen om

Den socialdemokratiske forsvarsminister Nick Hækkerup er kommet under kraftig kritik de seneste dage i forbindelse med den såkaldte tolkesag.

Sagen handler om, hvad der skal ske med de afghanske tolke, der har hjulpet Danmark i Afghanistan - og om, hvor disse tolke stammer fra.

Taleban står stadig stærkt i det krigshærgede land, og rapporter fra blandt andet FN har fastslået, at Taleban har optrappet angrebene på afghanere, der samarbejder med de internationale styrker i landet. Her er særligt de afghanske tolke, der har arbejdet i de samme områder som de bor, i fare for at blive genkendt, truet og angrebet.

Lokale tolke

Indtil i søndags havde Nick Hækkerup overfor en række medier gentagne gange slået fast, at Danmark ikke har brugt lokale tolke i Afghanistan. Men søndag aften kunne TV 2 afsløre, at det ikke er korrekt.

TV 2 kunne fortælle, at Danmark i mindst syv tilfælde havde benyttet sig af lokale tolke, og at flere af disse efterfølgende havde modtaget trusselsbreve og været nødt til at flytte.

Ingen asyl

Tolkenes penible situation i Afghanistan har betydet, at blandt andet Norge har tilbudt asyl til 21 tolke og deres familier på baggrund af en konkret vurdering af deres sikkerhedssituation.

Herhjemme har Nick Hækkerup og regeringen hidtil afvist at give de tolke, der har hjulpet danske styrker, asyl - netop med henvisning til, at tolkene ikke arbejdede i deres lokalområde, og dermed ikke var i så stor fare.

Minister beklager

TV 2's afsløring har fået Nick Hækkerup til at beklage.

- Jeg vil gerne beklage, at jeg gav forkerte oplysninger til den danske befolkning. Jeg kom til at sige noget forkert. Der ligger ingen ond vilje bag. Heller ikke ønsket om at føre nogen bag lyset. Jeg er trist over, at jeg har været upræcis, sagde Hækkerup onsdag i folketingssalen.

Men under debatten i Folketinget i går tog sagen en ny drejning, da Hækkerup på ny gav usande oplysninger. Her sagde Hækkerup, da han blev spurgt om, hvor længe han har haft kendskab til, at det danske forsvar har brugt tolke ansat af amerikanerne.

- Ind til i går var jeg ikke klar over, at vi brugte tolke fra et amerikansk firma.

Men senere på dagen erkendte ministeren, at det ikke er korrekt.

- Der(i folketingssalen, red.) svarede jeg, at det blev jeg gjort opmærksom på i går (tirsdag, red.). Men da jeg går derfra, kan jeg godt mærke, at det er noget, jeg må få tjekket.

- Så jeg beder mine embedsmænd om at undersøge, om jeg er blevet orienteret om det tidligere. Og jeg må så konstatere, at jeg modtog en mail den 14. februar med et vedhæftet notat, hvoraf oplysningen fremgår, siger Nick Hækkerup til Ritzau.

Under hård kritik

Sagen har fået både støttepartiet Enhedslisten og oppositionspartierne til at kritisere ministeren for at lyve, og Nick Hækkerup er nu kaldt i samråd, hvor han skal forklare sig.

Enhedslisten vil ikke på forhånd afvise, at sagen kan få konsekvenser for forsvarsministeren.

- Jeg ser kun en af to mulige scenarier. Enten så misinformerer ministeren bevidst danskerne og Folketinget. Eller også har forsvarsministeriet tilbageholdt vigtige informationer for ministeren. Uanset hvilken der er sand, er det alvorligt og bør få konsekvenser, siger Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen til tv2.dk