Nyheder

Enhedslisten vred over ministerløgn

Enhedslisten er stærkt utilfreds med forsvarsminister Nick Hækkerups optræden i sagen om de danske tolke.

Efter ministeren i dag kom til at tale usandt i et samråd, vil Enhedslisten nu have ministeren i samråd.

- Jeg synes, ministeren tumler rundt. Det her drejer sig i yderste konsekvens om liv og død for tolke, der har arbejdet for det danske forsvar. Derfor skal alle oplysninger lægges på bordet, siger Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Willumsen.

- Så må vi vurdere, om vi kan stole på ministeren derefter, siger han.

Forsvarsminister Nick Hækkerup erkendte her til aften overfor TV2, at han gav et forkert svar - for anden gang - i sagen om de afghanske tolke. Han sagde nemlig i samrådet, at han først i går var blevet opmærksom på, at de danske tropper i Afghanistan benyttede ikke bare amerikanske, men også amerikanske tolke.

- Bagefter er der så en lille tvivl, og jeg beder mit ministerium om at tjekke det. Det viser sig, at jeg har fået et notat den 14. februar i sagen, hvor det står. Så mit svar var ikke rigtigt, siger Nick Hækkerup til TV2.

Balladen omkring Danmarks brug af lokale afghanske tolke begyndte imidlertid allerede søndag, da TV2 Nyhederne kunne afsløre, at forsvaret i syv tilfælde har brugt lokale tolke i Helmand i Afghanistan.

Forsvarsministeren har ellers adskillige gange hævdet, at Danmark ikke benytter lokale tolke i Afghanistan og brugt det som argument imod, at de skal have asyl i Danmark.

Under onsdagens spørgetime var han så under kraftig beskydning fra både Venstre og Enhedslisten, som beskylder ministeren for at lyve om tolkene, der kan være i fare på grund af Taleban.