Nyheder

Sådan fungerer en e-cigaret

En e-cigaret er på størrelse med en kuglepen. Den kan både være udformet, så den ligner en cigaret eller være udsmykket på forskellig vis. Den består af et mundstykke, en forstøver med varmelegeme, en beholder til rygevæske og et batteri.

Når cigaretten tændes, ved at trykke på en knap, bliver varmelegemet varmt og når rygeren suger på cigaretten, trækkes røgvæsken gennem forstøveren og varmelegemet, så den bliver til damp.

Tilsætningsstoffer, propylenglykol og vegetabilsk glycerin, får dampen til at føles som røg, når den kommer ind i munden og ned i lungerne.

Smag og duft

Der ud over er rygevæsken tilsat forskellige dufte og smagsstoffer, der kan få den til at smage som traditionel cigaretrøg over jordbær og til vanilje.

Det er også muligt at købe rygevæske med nikotin, som dog ikke sælges i Danmark, da ingen firmaer endnu har fået den fornødne tilladelse. Internettet gør det dog enkelt at bestille nikotinholdigt rygevæske fra udlandet.

Når man ryger på e-cigaretten, opstår der belægninger på forstøveren, som gør at den jævnligt skal skiftes lige som batteriet også skal skiftes eller lades op.

Udbredt siden 2004

På nogle modeller af e-cigaretter, er tanken med rygevæske bygget sammen med forstøveren, så begge dele skiftes, når tanken er tom eller cigaretten skal have en ny smag.

Den første e-cigaret blev patenteret i 1963 af amerikaneren Herbert Gilbert. Men den vandt ikke stor udbredelse før i 2004, hvor firmaet Golden Dragon Holdings begyndte at sælge e-cigaretter i Kina.

I 2005-2006 begyndte virksomheden at eksportere e-cigaretterne, og i 2009 kom forbedrede udgaver på markedet med bedre forstøvere og indkapslet rygevæske. Det fik for alvor gang i markedet og i eksporten.

Mange har prøvet

Det er uklart, hvor mange e-cigaretrygere, der er i verden, men i Danmark viser en undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen har lavet at 150.000 danskere har prøvet at ryge e-cigaret. Af dem ryger 50.000 ofte e-cigaret. I USA viser undersøgelser at mindst 20 procent af landets rygere har prøvet e-cigaretter.

En komplet e-cigaret med batterier, lader og taske kan købes fra 300 kr. Hvis man bare vil prøve, kan man også anskaffe sig en engangs e-cigaret. Sådan en koster omkring 30 kr.