Hækkerup: Vi ansætter ikke tolkene selv

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) slår nu fast, at det ikke var en ansættelsessamtale, som en dansk premierløjtnant havde med en afghansk tolk.

Tolkene kom i fokus, da den danske premierløjtnant fortalte til TV2 Nyhederne, at hun havde holdt ansættelsessamtaler med flere afghanske tolke. Det er imidlertid ikke korrekt, skriver Hærens Operative Kommando i en pressemeddelelse.

I stedet er der tale om tiltrædelsessamtaler, som drejer sig om, hvilket konkret arbejde tolken skal udføre for det danske forsvar. Selve ansættelsen af tolken står briterne for.

- Jeg er glad for, at hæren er ude at berigtige den oplysning, der blev givet. Nemlig at vi ikke ansætter tolkene selv, siger Nick Hækkerup til Ritzau.

Det betyder dog ikke, at Danmark fralægger sig sit ansvar for tolkene. Det har nemlig vist sig, at nogle tolke kommer fra Helmand-provinsen, hvor de danske styrker opererer, og det kan få alvorlige konsekvenser for tolke, der er lokale.

- Uanset om tolkene kommer fra Helmand eller ej, skal vi ikke lade nogen i stikken under nogen omstændigheder. Det er klart, at dem, der kommer fra Helmand, er mere udsat, siger Nick Hækkerup og tilføjer:

- Dem der har hjulpet os, skal vi selvfølgelig ikke være ligeglad med, når vi tager hjem fra Afghanistan.

Forsvarsministeren vil derfor tage kontakt til briterne for at skaffe oplysninger om de pågældende tolke. Oplysninger som Danmark ikke har, fordi det er briterne, der ansætter tolkene.

- Det er en af forklaringerne på, at vi ikke umiddelbart har haft de her oplysninger tilgængelige, da briterne har stået for ansættelserne, siger Nick Hækkerup.

Han pointerer, at der er en lang række andre handlemuligheder for tolkenes skæbner, end de to mest indlysende, som er enten at give asyl eller ikke at gøre noget som helst.

Fremtiden for tolkene skal afklares i dialog med briterne, og forsvarsministeren forventer, at det er på plads senest, når Danmark trækker sine kamptropper ud af Afghanistan i slutningen af 2014.