Forsvarschef skal redegøre for de afghanske tolke

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har bedt forsvarschefen redegøre for forholdene omkring forsvarets brug af lokale tolke i Afghanistan.

Det fremgĂĄr af en pressemeddelelse pĂĄ Forsvarsministeriets hjemmeside mandag.

I forbindelse med forligskredsmødet mandag om kasernelukninger, orienterede ministeren således forligskredsen om, at han har bedt forsvarschefen redegøre for, om forsvaret har anvendt lokale tolke i Afghanistan

- Før mødet om kaserner i dag orienterede jeg kort de andre partier om, at jeg har bedt forsvarschefen finde ud af, hvad der er op og ned i forhold til forsvarets anvendelse af lokale tolke i Afghanistan, lyder det fra Nick Hækkerup.

Det er aftalt, at næste skridt i processen bliver, at partierne får en status fra forsvarschefen på forligskredsmødet onsdag den 13. marts.

Balladen omkring Danmarks brug af lokale tolke i Afghanistan begyndte søndag, da TV 2 Nyhederne kunne afsløre, at forsvaret i syv tilfælde har brugt lokale tolke i Helmand i Afghanistan.

Nick Hækkerup har ellers adskillige gange slået fast, at Danmark ikke bruger lokale tolke i Afghanistan og brugt det som argument imod, at de skal have asyl i Danmark.

Det danske forsvar ansætter ikke selv tolke. De tolke, der bruges i Helmand-provinsen er lånt af briterne. Det har Forsvarsministeriet oplyst til Ritzau i kølvandet på afsløringen af, at en række af de tolke, danskerne har brugt i Afghanistan er lokale.