Nyheder

Antorini støtter Vestagers angreb på lærerforening

Regeringstoppen har for alvor kastet sig ind i ordkrigen om lærernes arbejdstid, og beskylder Danmarks Lærerforening for at 'skabe myter'.

Først var det den radikale indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager, der i et stort interview med Berlingske rettede en hård kritik mod lærernes fagforening. Og nu blander børne- og undervisningsminister Christine Antorini sig også i debatten - og giver sin ministerkollega ret.

- Det er forkert at sige, at vores folkeskoleudspil fører til en dårligere skole - det er præcis det modsatte vi vil, siger Antorini til TV 2 News med klar hentydning til Danmarks Lærerforenings argumenter.

Discountundervisning

Kritikken af lærerforeningen kommer samtidig med, at lærerne står midt i en højspændt overenskomstforhandling med Kommunernes Landsforening. KL kræver, at lærernes arbejdstid 'normaliseres' - og at lærerne dermed bruger mere tid på undervisning og mindre på forberedelse - et foreslag, som lærerne frygter vil føre til 'discountundervisning'.

Elementet om en 'normalisering' af lærernes arbejdstid er også er afgørende for regeringens udspil til en folkeskolereform. Og de seneste meldinger fra ministrene har fået både Enhedslisten og Dansk Folkeparti til at anklage regeringen for at blande sig direkte i overenskomstforhandlingerne - og dermed agere i strid med 'den danske model', der tilskriver, at politikerne blander sig udenom sådanne forhandlinger.

Men den udlægning kan Antorini ikke forstå:

- Nej, tværtimod. Jeg er fuldstændig enig med Margrethe Vestager i at vi har lagt et ambitøst udspil til hvordan vi kan gøre en god skole endnu bedre. Og jeg har meget svært ved at forstå, at det at vi ligger en skolereform frem, skulle være det samme som en discount-løsning. Det er det, Margrethe Vestager reagerer over.

To spor

- Vores folkeskolereform og overenskomsfprhandlingerne er to spor, som kører samtidig. Men uanset, hvad overenskomstforhandlingerne måtte ende med, så er vores udgangspunkt stadig, at vi vil have en folkeskole hvor alle elever bliver så dygtige som de kan, uanset baggrund, siger Antorini.

'Uforståeligt'

Kritikken fra Anders Bondo Christensen, der er formand for Danmarks Lærerforening har været hård efter Vestagers angreb.

- Man har simpelthen forudsat, at vores overenskomstforhandlinger skal finansiere den her reform. Derfor er det mig helt uforståeligt, at der nu er et medlem af regeringen, der kan anklage os for at koble reform og overenskomstforhandlinger sammen. Det har regeringen gjort. Der er nemlig slet ingen finansiering af den her reform. Stort set. Det er vores arbejdstidsforhandlinger, der skal finansiere det. Det, synes jeg, er stærkt, stærkt betænkeligt. Men at man nu prøver at vende skytset den anden vej og anklage os for at kæde det samme, det er da godt nok den omvendte logik, siger Anders Bondo Christensen til TV 2.