Nyheder

Vestager angriber lærerforening: I skaber myter

Midt i den fastlåste overenskomstkonflikt mellem Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening melder økonomi- og indenrigsminister, Margrethe Vestager, sig nu på banen med en opsang til lærerforeningen. Det sker i søndagens avisudgave af Berlingske.

Margrethe Vestager anklager lærerforeningen og formanden Anders Bondo Christensen for at tage regeringens forslag til en folkeskolereform som gidsel i lærernes faglige kamp.

- Om morgenen, når jeg kører forbi store plakater, hvor der står, at den skolereform, som regeringen har fremlagt, og overenskomstforhandlinger vil føre til discount-undervisning, så synes jeg, at vi ender et helt forkert sted, siger Margrethe Vestager til TV 2.

Vestager: Går ikke mod den danske model

Og den radikale minister, der kommer med sin kritik midt under en overenskomstforhandling, ved godt, at hun vil blive beskyldt for at blande sig i en faglig kamp og tage KL's parti.

- Der foregår overenskomstforhandlinger i øjeblikket, og det har jeg meget stor respekt for. Jeg har faktisk så stor respekt for det, at jeg havde forventet det modsatte. Nemlig også respekt for, at folkeskolereformen burde ikke blandes ind i det. Den burde ikke hives ind i noget, som Anders Bondo Christensen kalder discount-undervisning. For den tillid, jeg har til skolelærere og skoleledere og til deres engagement i skolerne, hænger slet ikke sammen med den kampagne, som bliver ført i øjeblikket.

- Men er det ikke mod den danske model at gå ind og blande sig som politiker?

- Jo, hvis det var det, som jeg gjorde, og det er helt sikkert også det, jeg vil blive beskyldt for. Men jeg synes ikke, at det er i orden at skabe den type myter om en folkeskolereform, som har en klar ambition. Nemlig at alle børn bliver udfordret, at deres sociale baggrund ikke skal påvirke de faglige resultater og at trivslen i skolen stiger. Det er det ambitiøse forslag, vi har fremsat, og det har ikke noget at gøre i Danmarks Lærerforenings faglige kamp, siger Margrethe Vestager til TV 2.

Lærerforening: Regeringen blander det sammen

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, forstår dog ikke kritikken fra ministeren.

- Man har simpelthen forudsat, at vores overenskomstforhandlinger skal finansiere den her reform. Derfor er det mig helt uforståeligt, at der nu er et medlem af regeringen, der kan anklage os for at koble reform og overenskomstforhandlinger sammen. Det har regeringen gjort. Der er nemlig slet ingen finansiering af den her reform. Stort set. Det er vores arbejdstidsforhandlinger, der skal finansiere det. Det, synes jeg, er stærkt, stærkt betænkeligt. Men at man nu prøver at vende skytset den anden vej og anklage os for at kæde det samme, det er da godt nok den omvendte logik, siger Anders Bondo Christensen til TV 2.