Nyheder

TV 2-analytiker: Oprøret ulmer i regeringen

Sænkning af selskabsskat samt nedskæring i kontanthjælpen og SU'en.

Regeringspartierne S og SF plalægger borgerlige indrømmelser med de tre tiltag og trodser dermed deres egen politiske overbevisning i en sådan grad, at et oprør ulmer i kulissen. Det mener TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen til tv2.dk.

- Det er ikke rød politik med nedskæringer på kontanthjælpen, lavere vækst i den offentlige sektor og så videre. Så der er en enorm frustration i partiernes bagland. Både hos Socialdemokraterne og ikke mindst hos SF, siger Peter Lautrup-Larsen og uddyber.

Kan de være med - uden at være til grin?

- Vi er nået dertil, hvor mange SF'ere vil sige, at nu er bægeret fuldt. Spørgsmålet er så, om frustrationen sætter sig igennem som andet en resignation, eller om der kommer noget voldsommere.

- Hos SF spørger de sig selv, om de kan holde til at være med i en regering, der fører gældende politik. Uden at være til grin. De spørger sig selv, om det virkelig var det, de fik, da Annette Vilhelmsen trådte til som formand. Hos Socialdemokraterne resignerer de bare, tror jeg, men det her vil have større konsekvenser i SF, siger Peter Lautrup-Larsen.

- Havde det været den gamle SF-ledelse med Villy Søvndal i spidsen, så havde der været en fire-fem stykker fra holdet omkring Annette Vilhelmsen, der havde meddelt, at de ikke ville være med mere. Nu er de bare tvunget til at blive og påvirke situationen.

Et lavpunkt i meningsmålingerne

Han vurderer dog umiddelbart ikke, at SF reelt vil træde ud af regeringen.

- Lige nu ser det ud til, at de har besluttet sig for at blive. De skal jo omvendt også tage stilling til, hvad de får ud af at gå ud af regeringen. De vil ikke få meget ud af det. I stedet kan de nu håbe, at planerne begynder at virke, at der kommer gang i væksten - og at man så om to år kan se tilbage på en strategi, der lykkedes.

- Men det her vil betyde et lavpunkt for SF. De kommende meningsmålinger vil være lave for partiet, og det er uanset, at de er kommet igennem med nogle ting, fortæller han.

Skal håbe politkken virker

Hvis ikke politikken får den tilsigtede effekt og skaber job i Danmark, så kan det også komme til at koste for Socialdemokraterne.

- På lang sigt skal man ikke underkende de skyggesider, der kommer i Socialdemokraterne - især hvis Helle Thorning-Schmidt taber næste valg. For med sænkningen af selskabsskatten sætter både Helle Thorning og Bjarne Corydon alt på ét bræt. Det her skal blive en succes, vurderer Peter Lauttrup-Larsen.

Regeringen forventes at præsentere sin pakke for sænkning i selskabsskatten i dag.