Nyheder

Asyludgifter slår alle rekorder

Ikke siden 2002 har udgifterne til at indkvartere, forsørge, hjemsende og behandle asylansøgningen været højere, viser nye tal fra Justitsministeriet.

Sidste år løb regningen op i godt 1,2 milliarder kroner, hvilket er betydeligt mere end forventet. I 2008 var omkostningerne 460 millioner kroner, skriver Politiken.

Spørger man justitsminister Morten Bødskov (S), er forklaringen ikke mindst krigen i Syrien, hvorfra der kommer markant flere asylansøgere til Danmark.

- Vi har en forpligtelse til at hjælpe mennesker, der har behov for beskyttelse. Når der er krig og ufred i verden omkring os, er den direkte konsekvens, at Danmark og andre lande omkring os modtager flere asylansøgere. Det afspejler sig selvfølgelig i udgifterne, der siden 2008 har været stigende, udtaler ministeren i en skriftlig kommentar til Politiken.

Sammen med somaliere udgjorde syrerne sidste år den største gruppe asylansøgere i Danmark, hvortil der i alt kom godt 6.100 asylansøgere mod 3.800 året før.

Højt på listen over nationaliteter rangerer også afghanere, iranere og serbiske romaer. Faktisk udgør serberne indtil videre den største gruppe af asylansøgere i 2013, selv om deres sager bliver behandlet efter proceduren "åbenbart grundløs haster".

Særligt af den grund mener de borgerlige partier, at udviklingen i asyludgifterne ikke kun kan tilskrives internationale kriser og krige.

Venstres udlændingeordfører, Inger Støjberg, erkender ganske vist, at omkostningerne også voksede i den borgerlige regerings sidste leveår, da der fra 2008 til 2010 skete en fordobling i udgifterne.

- Men forskellen er, at vi nu kan se en øget tilstrømning fra lande, hvor der er blevet roligere. Der er for eksempel intet, der tilsiger, at der skulle komme flere asylansøgere fra Somalia. Tværtimod er der blevet roligere i det afrikanske land, men når regeringen sender et signal om en lempeligere udlændingepolitik i Danmark, vil flere prøve lykken, siger Inger Støjberg til Politiken.

- Det er klart, at man søger derhen, hvor vilkårene er bedst. Der er krig og ufred i Syrien, men det gælder ikke i andre lande, hvor der også kommer flere asylansøgere fra, siger hun.