Nyheder

Tordnede mod mindre SU - nu foreslår hendes regering det selv

Nettet glemmer aldrig.

Den sandhed har en del politikere efterhånden måttet sande, og efter regeringens præsentation af SU-reformen i sidste uge, er også børne- og undervisningsminister Christine Antorini nu blevet afsløret i meldinger, der ikke helt flugter med regeringens nye SU-udspil.

Da Antorini sad i opposition, var hun nemlig meget afvisende over for besparelser på områder af SU'en, der ligner dem, som hendes regering ellers netop har præsenteret som led i det SU-udspil, der skal skaffe statskassen to milliarder kroner.

Blandt nogle af hovedelementerne i den socialdemokratisk ledede regerings SU-udspil er, at man fjerner muligheden for at få SU ud over den normerede studietid, hvis man enten begynder sent eller bliver forsinket undervejs i studiet.

En idé, som Antorini bestemt ikke var begejstret for i maj 2011.

- Så har VKO slået til igen. Væk med mulighed for SU et år ud over normeret studietid, selvom man er blevet forsinket pga studieskift, sociale begivenheder mv. I aften vil SU-forligskredsen få lagt VKO-nedskæringen på bordet: tag SU nedskæringerne eller vi ophæver SU-forliget. Så lidt respekt har VKO for brede forlig. Vi siger nej til nedskæringerne, der vil ramme socialt skævt, skrev Christine Antorini for to år siden.

'Fedt, Christine!'

Den holdning står i skarp kontrast til regeringens nye udspil: I dag kan de studerende få SU, hvis de er op til 12 måneder forsinket. Men regeringen vil begrænse SU'en til normeret tid - fem år- hvis studiestarten på den videregående uddannelse sker mere end to år efter den adgangsgivende eksamen.

Og står det til regeringen må man fremover højst være seks måneder forsinket for at fastholde retten til SU.

En del vakse Facebook-brugere har det seneste døgn genopdaget Antorinis statusopdatering og har smidt en kommentar. Mange af dem sarkastiske:

- Meget enig. Fedt at der endelig er nogen der står bag det de går til valg på, skriver brugeren Per Østberg.

- Christine!! Er helt enig i, at der selvfølgelig ikke skal skæres i SU'en - uanset om det er VKO eller S-R-SF, der gennemfører nedskæringerne, skriver Lars Henrik Carlskov.

- Helt enig, Christine! Du har fuldstændig ret! Kun fæle VKO kunne finde på at røre ved SU'en!, skriver Kat 'Buru' Gusarova.

Ingen kommentarer

tv2.dk har forsøgt at få en kommentar fra Christine Antorini - men hun oplyser gennem sin pressemedarbejder, at hun ikke ønsker at kommentere debatten om SU-reformen, da det ikke ligger under hendes ressortområde som minister.

'Kald det hvad I vil'

Den socialdemokratiske børne- og undervisningsminister er ikke den eneste af regeringens ministre, der tidligere har taget meget klar afstand fra SU-nedskæringer.

I et interview med Politiken sagde uddannelsesminster Morten Østergaard fra de Radikale i december 2011:

- SU'en er en kanonsucces, og vi har i regeringsgrundlaget gjort det helt klart: Vi vil ikke vil beskære SU'en.

Så kan man vel godt kalde det her et løftebrud? - spurgte tv2.dk så ministeren, da han alligevel præsenterede det udspil, der skar i SU'en.

- Folk må kalde det, hvad de vil, svarede ministeren til tv2.dk.

Også lederen af det Radikale Venstre, indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager har tidligere været modstander af SU-besparelser. I en youtube-video fra 2011 siger hun blandt andet:

- Radikale Venstre ser SU'en som en god fremtidsinvestering, der skal sikre et fortsat højt uddannelsesniveau i Danmark. Den skal der ikke pilles ved.