Nyheder

SKAT: Nej, undertøj kan ikke trækkes fra - SE LISTEN HER

En undersøgelse hos SKAT har afsløret, at en stor del af danskerne har problemer med at overholde reglerne for fradrag.

Faktisk har det vist sig, at 400 af de 1000 undersøgte personer havde problemer med fradrag for rejseudgifter og det, der hedder 'øvrige lønmodtagerudgifter'.

Og især i sidstnævnte kategori har SKAT slået ned på en del fantasifulde elementer i fradragsfeltet - fordi man her kan trække ting fra, der er 'nødvendige for at erhverve, sikre eller vedligeholde indkomsten.' Den sætning er nemlig åben for tolkning, og de udnytter borgerne.

Foruroligende

- Jeg må indrømme, at jeg synes, det er foruroligende, at der tilsyneladende er en god del af befolkningen, der mangler den basale forståelse for, hvad det vil sige at have et skattemæssigt fradrag. Det er uheldigt, siger Jens Buch, der har stået for undersøgelsen for SKAT, til tv2.dk.

- Hvad der kan være fradragsberettiget for den ene, behøver ikke være det for den anden. Det er afhængig af arbejdsfunktion og af, hvad din arbejdsgiver stiller til rådighed af grej. Det er måske der, hvor kæden hopper af nogle gange, siger Jens Buch.

Han har haft fingrene nede i materien af undersøgelsen og er stødt på fantasifulde påstande fra borgerne.

Trak en pose stolpebeton fra

- Den mest besynderlige til dato er, at én havde trukket en pose stolpebeton fra. Det er det, man bruger, hvis man skal rejse en stolpe til sin carport. Der var ikke rigtig nogen begrundelse for at trække den fra. Men ikke desto mindre fik vi bilaget.

- Det kan måske illustrere, at folk tænker sig ikke helt om, og er lige kvikke nok til at samle regninger sammen, når der skal trækkes fra i skat. Der må folk være mere kritiske, når de gør deres fradrag op, siger Jens Buch.

Han nævner følgende 10 ting som de mest opsigtsvækkende, han er stødt på som skattekontrollant.

De 10 mest fantasifulde fradrag

1. Barberblade

2. DVD-bokse med Matador-film.

3. Digitalkamera

4. Hudfarvet undertøj

5. Vatpinde

6. Abonnement på Illustreret Videnskab

7. Medicin fra håndkøb

8. Briller

9. Bluser til brug på arbejdet

10. Medlemsskab af jazzklub

Jens Buch er endnu ikke stødt på et godt argument for at trække en af ovenstående ting fra i skat.

- Vi har set én trække en DVD-boks med Matador fra. Her var begrundelsen, at personen underviste i samfundsfag og ville give de studerende indtryk af en bestemt periode i dansk historie. Men hvis Matadorboksen ryger hjem på hylden bagefter, så er det altså en privat udgift, forklarer Jens Buch.

Perifært er ikke fradragsberretiget

- Hvis man helt perifært benytter noget til sit arbejde, så er det ikke fradragsberettiget. Det er de diskussioner, vi ofte havner i: Hvis tingene har den mindste tilknytning til deres arbejde, så mener folk, at det kan trækkes fra. Vi har også haft eksempler på, at én ville trække hudfarvet undertøj fra, fordi personen arbejdede med scenekunst.

- Generelt kan man sige, at det der vedrører ens krop og ens personlige hygiejne, det hører ikke hjemme i fradraget. Man skal spørge sig selv, om det her er noget, man ville have købt alligevel. For så falder det ikke under kategorien om at sikre sin indkomst.

Yderligere 2000 opgørelser er lige nu ved at blive undersøgt hos SKAT. Hvis du vil have det fulde overblik over, hvad du kan trække fra i skat, så se SKATs hjemmeside via linket i boksen til højre. Det guider dig ind på afsnittet for fradrag.