Nyheder

Minister: Kald det løftebrud, hvis I vil

Den nyudnævnte radikale uddannelsesminister Morten Østergaard var i december 2011 - kort efter folketingsvalget - ikke i tvivl:

- SU'en er en kanonsucces, og vi har i regeringsgrundlaget gjort det helt klart: Vi vil ikke vil beskære SU'en, sagde ministeren i et interview i Politiken.

I dag er meldingen en ganske anden. Morten Østergaard varsler nu besparelser på op til to milliarder på SU-området, og det har fået blandt andet Enhedslisten og SU-rådet til at advare og skælde ud.

Vi er blevet klogere

Hvad har fået dig til at skifte holdning?

- For det første må man sige, at vi er i gang med at gennemgå alle velfærdsydelser med et kritisk blik. Her er det vel rimeligt nok, at vi også kigger fordomsfrit på SU-systemet. For det andet viser det analysearbejde, vi har lavet, at det giver god mening at justere SU-systemet de steder, hvor vi er mere generøse, end vi behøver at være. Samtidig bevarer vi målsætningen om, at det i Danmark stadigvæk er sådan, at uanset din sociale baggrund og økonomiske formåen, så kan du tage en uddannelse. Og jeg erkender blankt, at det er et nyt signal. Til gengæld synes jeg det er et fuldt rimeligt signal, og jeg opfordrer de studerende, som er kritiske, til at tænke på, at der altså også i fremtiden kommer store generationer af unge - og det er også for deres skyld, vi gør det her. Der skal også være penge til deres uddannelse og deres SU. Det kræver, at vi er klar til at justere de steder, hvor vi er mere generøse end vi behøver at være, siger Østergaard til tv2.dk.

Så kan man vel godt kalde det her et løftebrud?

- Folk må kalde det, hvad de vil. Jeg synes, at det er en dyd at man erkender, hvis man bliver klogere og skifter holdning. Og det gør jeg. Og så må folk bedømme mig på det. Jeg håber, at alle vil kigge på reformen, når den kommer, og erkende, at det er fuldt rimeligt, at når vi laver reformer om efterløn, dagpenge, førtidspension og så videre, at vi også kigger på det her område.

Enhedslisten har været meget kritiske overfor dine nye meldinger. Hvem skal I så gennemføre det her med?

- Først og fremmest er jeg glad for Enhedslistens signal om, at de også gerne vil biddrage til en reform, der sikrer at de studerende kommer hurtigere igennem uddannelsen. Men selv om Enhedslisten hele tiden siger, at de bakker op om SU-systemet, så har de jo aldrig taget ansvar for det ved at være en del af SU-forligskredsen. Og det bliver med partierne i SU-forligskredsen, vi skal drøfte de her ting. Det ser jeg frem til.