Nyheder

F16 trænede 240 meter under rutefly

Et dansk F16-fly, der deltog i en militær øvelse fra Flyvestation Skrydstrup, passerede 28. september 2012 lidt for tæt forbi et passagerfly, der var undervejs fra London til Tokyo.

Det fremgår af en rapport, som Havarikommisionen har udarbejet.

- Der er ikke blevet kommunikeret ud til piloten i F16-flyet, at der kommer et passagerfly gennem øvelsesområdet, siger en talsmand fra Haverikommisionen til tv2.dk.

Langt under sikkerhedsafstand

Ifølge Havarikommisionens talsmand ligger fejlen hos forsvarets folk på landjorden, men han understreger, at de to fly ikke var i nærliggende fare for at kollidere i luften.

Heller ikke, selvom de to fly passerede hinanden i en højdeafstand på omkring 240 meter - og ikke som foreskrevet godt 600 meter.

- Det er ikke sådan, at F16-flyet har været lige ved at flyve ind i passagerflyet, lyder det fra Havarikommisionen.

F16 pilot kunne se passagerflyD

et pågældende øvelelsesområde, der ligger over Nordsøen, er ikke alene forbeholdt militære flyvninger.

Men ifølge reglerne skulle F16-piloten have fået besked om, at passagerflyet var på vej - hvorefter han skulle have sænket sin egen flyvehøjde.

Begge fly lå i en højde på omkring 10 kilometer.

- Det skal dog siges, at når et F16-fly ligger i den højde, så flyver han visuelt. Han har altså kunnet se passagerflyet både ud af vinduet og på sit radarsystem, lyder det fra Havarikommisionen.

Ifølge Flyvertaktisk Kommando lå F16-flyet ganske rigtigt for tæt på passagerflyet i højden - men ikke i en lige linje under det. Læs hele rapporten fra Havrikommisionen i boksen til højre.

Opdateret