Nyheder

Forbrugerråd: Alle har ret til en gratis konto

Man kan ikke klare sig uden bankkonto. Derfor er det urimeligt at skulle betale for den, mener Forbrugerrådet.

Så længe Staten forlanger, at alle danskere har en bankkonto, kan det ikke passe, at man skal betale for den.

Det mener Forbrugerrådet.

Meldingen kommer efter, at Danske Bank har fremlagt sit nye kundeprogram, der indebærer, at de mindste kunder skal betale et gebyr for at have en konto i banken.

- Hele samfundet er jo bygget op sådan, at man ikke kan klare sig uden en bankkonto. Staten forlanger, at alle har en konto. EU har endda lavet en anbefaling om, at alle skal have ret til en. Derfor er det ikke rimeligt, at det ikke er gratis. Uanset hvor lille en kunde man er

- Det handler ikke om beløbet. Det er grundprincippet, der får det til at stritte i mig - og i mange andre. Det er ikke at vise samfundsansvar, siger afdelingschef i Forbrugerrådet, Vagn Jelsøe.

For ham at se er det en sondring mellem kunder og et signal om, at "alle fattigrøve må gå et andet sted hen".

- Det er ligesom, hvis butikker indførte, at man skal betale 25 kroner for at få lov til at handle i deres butik, mener han:

- Folk med gode, solide indtægter kommer til at slippe gratis. Abonnementssystemet er jo sådan, at små kunder skal betale, mens store kunder, der i princippet er ligeglade, slipper gratis.

Han håber, at tendensen ikke breder sig, selvom Danske Bank tidligere har vist vejen for andre.

- Banken er den dominerende i Danmark. Vi har før set, at når de indfører gebyrer eller praksisser, så smitter det af på resten af markedet.

- Så længe man stadig kan finde en anden bank, er problemet ikke så stort, men hvis andre banker gør det samme, bør man gribe ind fra politisk side og lave ny lovgivning på området, fastslår han.

Næsten hver anden privatkunde i banken skal fra mandag betale for at have en konto. Gebyret dækker de omkostninger, der er på de mindre kunder. Dog er unge mellem 18 og 27 år samt studerende fritaget.

- Dels har de ikke har så mange penge. Dels kan de i fremtiden blive ganske attraktive kunder for os, og vi vil gerne give dem en god oplevelse fra starten, forklarer bankdirektør Tonny Thierry Andersen.

/ritzau/