Nyheder

Skodmobiler bliver sag i EU

Forbrugerne er prisgivet, og der er derfor som minimum brug for en mærkningsordning, så forbrugerne kan se, hvilke telefoner, der har så elendige antenner, at de mange steder ikke kan finde mobildækning.

Det viser kortet

De blå områder viser bedre 3G-dækning, mens de røde viser værre.

Procentsatsen beregnes efter, hvor stor en andel af de målte områder i kommunen, der havde ingen eller mangelfuld 3G-dækning.

Sådan lyder det fra Christel Schaldemose, der sidder i Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne og blandt andet arbejder med forbrugerbeskyttelse og det indre marked.

Hun er foruroliget over resultaterne af en ny stor undersøgelse foretaget af Opensignal på vegne af tv2.dk, som afslører, at danskerne kun kan bruge deres 3G i lidt over halvdelen af de målte områder.

- Jeg synes det er forrykt. Vi er 'lost' som forbrugere, for man har ikke en chance for at gennemskue, om ens helt nye telefon i virkeligheden har så elendig en antenne, at den mange steder ikke kan bruges, siger Christel Schaldemose til tv2.dk.

Test: Sådan gjorde vi

Opensignal har på tv2.dk's vegne kortlagt, hvor der er huller i de danske 3G-netværk.

Undersøgelsen er baseret på mere end fem millioner målinger i løbet af 2012.

Målingerne er foretaget via deres gratis app til Android-telefoner. Næsten 15.000 brugere har biddraget med data til projektet.

Testen finder altså kun 3G-huller der, hvor der er brugere. I virkeligheden er der formentligt langt flere end de 21.000 huller, som brugerne af Opensignals app har afsløret.

For at et punkt, der er defineret som et område på 100 gange 100 meter, bliver betragtet som uden 3G-dækning skal mindst 15 brugere af det respektive netværk have meldt data ind. Og gennemsnittet skal have haft ingen 3G eller stærkt begrænset 3G (grænseværdien er sat til -92 dBm).

Testen ser altså bort fra 4G.

Testen af baseret på retningslinjer fra Ofcom, den britiske teleindustris kontrolorgan.

Du kan læse mere om app'en og downloade den her: http://bit.ly/XAIuzR

SE 21.000 STEDER HVOR DANSKERNE HAVDE 3G-PROBLEMER

Ifølge professor Gert Frølund er antennerne på visse nye smartphones noget "forfærdeligt skrammel."

Det viser kortet

De røde prikker repræsenterer et område på 100 gange 100 meter, hvor mindst 15 brugere har meldt data ind.

For at feltet bliver markeret med en rød prik, skal der være ingen eller meget dårlig 3G-dækning i feltet.

Enten skal alle brugerne have meldt ingen 3G eller også skal gennemsnittet have meldt 3G dårligere end grænseværdien -92 dBm.

Selvom kortet viser flest prikker i de store byer, betyder det ikke, at der er dårligst dækning i byerne.

Det skyldes, at der er flere brugere til at måle og finde de problematiske områder.

Som at slå i en dyne

- Derfor er der som minimum brug for en mærkningsordning, så man kan se og tage stilling til, om man også vil købe den mobil, der har en meget ringe antenne, siger Christel Schaldemose.

Hun har også tidligere foreslået det EU-kommissionen at indføre en mærkningsordning.

- Men det er som at slå i en dyne at få kommissionen til at se på det her. Desværre. Forhåbentlig kan jeres undersøgelse være med til at lægge pres på igen, siger hun og understreger, at hun nu vil videresende resultaterne af tv2.dks undersøgelse til EU-Kommissionen, der har eneret til at fremsætte forslag i EU-systemet. Desuden vil hun tage sagen op i Europa-Parlamentets udvalg for forbrugerbeskyttelse og det indre marked.

- Hvis jeg kan få mine kolleger i andre lande til at bakke op om det her, vil vi stå meget stærkere.

Mærkning kun første skridt

Men hvis det står til den danske europaparlamentariker, er en mærkningsordning ikke nok.

- For mig ville en mærkning kun være det første skridt. Egentlig synes jeg det allervigtigste ville være, at lave nogle minimumsstandarder, hvor vi altså stiller som krav, at en mobiltelefon i dag skal kunne sende og modtage data af en vis kvalitet.

Venstre-politiker åben for mærkning

Også Morten Løkkegaard, som sidder i Europa-Parlamentet for Venstre, mener, at tv2.dks undersøgelse kalder på initiativer.

- Jeg mener, at en mærkningsordning kunne være en god vej at gå. Det vil også anspore firmaerne til at konkurrere om at have de bedste antenner, og det vil komme forbrugerne til gode. For helt personligt mener jeg også, at det er underligt, at man kan give 6000 kroner for en mobil, der har så dårlig en antenne som nogle af de telefoner, der er på markedet i dag, siger han.

Også Morten Løkkegaard sidder i udvalget for forbrugerbeskyttelse og det indre marked, og han vil i næste uge rejse sagen i udvalget.

Morten Løkkegaard mener dog, i modsætning til Christel Schaldemose, ikke, at EU bør lovgive om minimumsstandarder.

- Al erfaring viser, at vi ikke fra EU-side skal begynde at sætte standarder på det her område. Udviklingen går så stærkt, at når vi politikere efter et langt udredende arbejde er klar med nogle standarder, er de allerede forældede. Det positive konkurrenceelement, som en mærkningsordning kunne skabe, er vejen frem.

.