Nyheder

S truer TDC & Co.: Tag jer sammen

En stor undersøgelse foretaget af Opensignal på vegne af tv2.dk afslører, at danskerne kun kan bruge deres 3G i lidt over halvdelen af de målte områder.

Det viser kortet

De blå områder viser bedre 3G-dækning, mens de røde viser værre.

Procentsatsen beregnes efter, hvor stor en andel af de målte områder i kommunen, der havde ingen eller mangelfuld 3G-dækning.

Det får Socialdemokraternes IT- og teleordfører, Trine Bramsen, til at rette en direkte trussel mod teleselskaberne.

- I forhold til de problemer, som kortet viser, så tikker uret hurtigt. Vi skal have dækket Danmark med ordentligt mobil og mobilinternet, siger Trine Bramsen, der giver teleselskaberne to år til selv at få styr på tingene, ellers kan det komme på tale at tvinge selskaberne at foretage og offentliggøre nye målinger.

Industrien raser

Men det får selskabernes brancheorganisation, Teleindustrien, op i det røde felt.

Test: Sådan gjorde vi

Opensignal har på tv2.dk's vegne kortlagt, hvor der er huller i de danske 3G-netværk.

Undersøgelsen er baseret på mere end fem millioner målinger i løbet af 2012.

Målingerne er foretaget via deres gratis app til Android-telefoner. Næsten 15.000 brugere har biddraget med data til projektet.

Testen finder altså kun 3G-huller der, hvor der er brugere. I virkeligheden er der formentligt langt flere end de 21.000 huller, som brugerne af Opensignals app har afsløret.

For at et punkt, der er defineret som et område på 100 gange 100 meter, bliver betragtet som uden 3G-dækning skal mindst 15 brugere af det respektive netværk have meldt data ind. Og gennemsnittet skal have haft ingen 3G eller stærkt begrænset 3G (grænseværdien er sat til -92 dBm).

Testen ser altså bort fra 4G.

Testen af baseret på retningslinjer fra Ofcom, den britiske teleindustris kontrolorgan.

Du kan læse mere om app'en og downloade den her: http://bit.ly/XAIuzR

- Jeg synes, det er fuldstændig uansvarligt at hende som politiker at ignorere det faktum, at den oplevede dækning, som er det kortet viser, i så udpræget grad afhænger af den telefon, der bliver brugt, siger direktør Jakob Willer til tv2.dk.

Han henviser til en rapport professor Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitet har lavet på vegne af Erhvervsstyrelsen. Den rapport afslører, at der er enorm forskel på, hvor gode telefonernes antenner er. Især de nyeste og dyreste smartphones fra Apple og Samsung får ringere og ringere antenner.

SE DE 21.000 STEDER DER GIVER DANSKERNE PROBLEMER

- Hvis vi skulle kompensere for den her forringelse på telefonerne, skulle vi fordoble antallet af master. Det er helt urealistisk, siger Jakob Willer.

Det viser kortet

De røde prikker repræsenterer et område på 100 gange 100 meter, hvor mindst 15 brugere har meldt data ind.

For at feltet bliver markeret med en rød prik, skal der være ingen eller meget dårlig 3G-dækning i feltet.

Enten skal alle brugerne have meldt ingen 3G eller også skal gennemsnittet have meldt 3G dårligere end grænseværdien -92 dBm.

Selvom kortet viser flest prikker i de store byer, betyder det ikke, at der er dårligst dækning i byerne.

Det skyldes, at der er flere brugere til at måle og finde de problematiske områder.

- Jeg synes, at Trine Bramsen som teleordfører burde tage den problemstilling alvorligt og ikke bare pege på teleselskaberne.

- Vi kan se, at de her huller bliver oplevet steder, hvor vi VED, at der er dækning.

Professor: Nye telefoner er skrammel

Han bliver bakket op af professor Gert Frølund, der kalder antennerne på visse nye smartphones for noget "forfærdeligt skrammel."

Alligevel vil Trine Bramsen have selskaberne til at foretage reelle målinger af deres dækning i stedet for de teoretiske beregninger, de leverer til Erhvervsstyrelsen.

- Det må være fordi, hun ikke har tillid til, at Erhvervsstyrelsen og ministeren kontrollerer det her ordentligt, siger Jakob Willer der i stedet foreslår en mærkningsordning som på køleskabe, biler og meget andet.

På kort sigt vil han gerne sætte sig sammen med f.eks. Forbrugerrådet og uvildige eksperter i forhold til at lave målinger af telefonerne. Men initiativet skal komme fra styrelsen.

- Vi kan ikke gøre det alene, siger Jakob Willer, der på sigt helst så, at mærkningen blev et EU-krav til Apple, Samsung og de andre.

Stil krav til producenterne

Det argument rokker dog ikke på Trine Bramsen, der mener at teleselskaberne skyder ansvaret fra sig.

- Jeg synes, det er et udtryk for uansvarlighed, hvis de ikke selv kan løse deres egne problemer med de varer de sælger, siger hun.

Til det siger Jakob Willer:

- Det svarer til, at man var ligeglad med, hvordan producenterne af vaskemaskiner eller biler lavede deres varer, men sagde at det var op til sælgeren at finde ud af det og fortælle os om det.

- Der har man stillet krav til producenterne. Hvorfor i himlens navns kan man ikke gøre det samme her?

tv2.dk har siden i går formiddag forsøgt at få en kommentar fra Apple og Samsung, der endnu ikke er vendt tilbage. Vi har også lagt besked hos HTC.

.