Nyheder

Stor 3G-test: De dækker bedst i din kommune

Firmaet Opensignal har undersøgt de danske 3G-netværk for tv2.dk. Og konklusionen er, at der på landsplan ikke er de store forskelle på, om man vælger TDC, Telenor, Telia eller 3's netværk.

Det viser kortet

De blå områder viser bedre 3G-dækning, mens de røde viser værre.

Procentsatsen beregnes efter, hvor stor en andel af de målte områder i kommunen, der havde ingen eller mangelfuld 3G-dækning.

Kun i lidt over halvdelen af de målte områder fungerede 3G-dækningen, som den skulle.

SE MERE I TV 2 | NYHEDERNE KL 22 ONSDAG AFTEN

- Det er overraskende, at der stadig er områder, hvor basale funktioner på en smartphone ikke kan lade sig gøre. Det er overraskende og bekymrende, siger den uafhængige teleekspert Torben Rune fra Netplan, der har set rapporten fra Opensignal.

Store lokale forskelle

Dennis R. Nilsson fra Abildgårdsvej i Nibe kommuneer en af dem, der kæmper en evig kamp for at komme på nettet med sin telefon.

Test: Sådan gjorde vi

Opensignal har på tv2.dk's vegne kortlagt, hvor der er huller i de danske 3G-netværk.

Undersøgelsen er baseret på mere end fem millioner målinger i løbet af 2012.

Målingerne er foretaget via deres gratis app til Android-telefoner. Næsten 15.000 brugere har biddraget med data til projektet.

Testen finder altså kun 3G-huller der, hvor der er brugere. I virkeligheden er der formentligt langt flere end de 21.000 huller, som brugerne af Opensignals app har afsløret.

For at et punkt, der er defineret som et område på 100 gange 100 meter, bliver betragtet som uden 3G-dækning skal mindst 15 brugere af det respektive netværk have meldt data ind. Og gennemsnittet skal have haft ingen 3G eller stærkt begrænset 3G (grænseværdien er sat til -92 dBm).

Testen ser altså bort fra 4G.

Testen af baseret på retningslinjer fra Ofcom, den britiske teleindustris kontrolorgan.

Du kan læse mere om app'en og downloade den her: http://bit.ly/XAIuzR

"Problemet er konstant og altid tilstede. Der er så godt som intet mobilt bredbånd og dårlig dækning ved tale. Dette gælder alle mobilselskaber," skriver han og tilføjer, at Telenor dog er lidt bedre end de andre i lige i hans område.

Poul Bjerremann fra Tølløse har mærket, hvordan der kan være store forskelle udbyderne imellem.

SE KORTET OVER ARTIKLEN

"Uanset hvilken telefon, jeg anvender, er der elendig indendørs dækning hos TDC/Telmore/M1. Maksimalt EDGE. Telenor, som jeg også har abonnement hos har til gengæld altid 100 procent 3G, og det uanset hvilken telefon, jeg anvender," skriver han til tv2.dk.

Lokalt kan der nemlig være store forskelle mellem de forskellige netværk. Opensignal og Teleindustrien anbefaler derfor, at man undersøger, hvilken udbyder der er bedst i ens nærområde.

Eksempelvis har TDC i testen dobbelt så stor en andel af målte områder uden 3G-dækning i Odense kommune, som Telia har. I Varde kommune er billedet til gengæld helt omvendt.

Se dig for

- Det kan sagtens variere fra selskab til selskab, siger Jakob Willers, der er direktør i teleselskabernes brancheorganisation, Teleindustrien, til tv2.dk.

Han anbefaler, at man undersøger, hvordan dækningen er i det område, hvor man har tænkt sig at bruge telefonen. Enten via venner og bekendte eller på teleselskabernes hjemmesider.

Du kan selv undersøge forskellene i kortet over artiklen. Nogle kommuner er dog udeladt, fordi der ikke var tilstrækkelig data for området til at give et realistisk billede (mindst 15.000 målinger).

.