Nyheder

DR: DSB betalte for at lukke mund på kritiker

DSB har ifølge 21 Søndag betalt et kommunikationsbureau for at lægge låg på den kritiske journalist Lars Abilds arbejde.

Firmaet har - betalt af DSB - i hemmelighed hyret Abild til en masse freelanceopgaver for at sørge for, han ikke havde tid til at kaste sig over DSB. Det kalder en ekspert for direkte ulovligt.

- Jeg har ikke set mage til svinestreg, siger en chokeret Lars Abild til DR. Han havde ingen anelse om, at det i virkeligheden var DSB, der betalte for hans kommunikationsarbejde som freelancer.

"Voldsom risiko"

DR har oplysningerne fra en række mails mellem Waterfront Communikations direktør Lars Poulsen og underdirektør Peder Nedergaard Nielsen hos DSB.

"Vi løber - og har løbet - en voldsom risiko for DSBs skyld," stod der ifølge DR i en mail til Nedergaard Nielsens private indbakke.

Over for DR fortæller Nedergaard, at aftalen "givetvis" har været kendt af flere i DSB's ledelse.

Ulovligt, lyssky og manipulerende

Medieforsker Mark Ørsten fra RUC kalder aftalen for lyssky og manipulerende.

- Jeg synes, at vi her snakker om metoder, som man må forvente i kriminalfiktionens univers. Og jeg er meget overrasket over, at en offentlig virksomhed i Danmark er med på, at det er sådan, man undgår offentlig kritik, siger Mark Ørsten til 21 Søndag.

Erhvervsjurist og Ph.D. Sten Bønsing fra Aalborg Universitetkalder den direkte ulovlig.

-Det fremgår helt tydeligt, at de forsøger at sætte en journalist ud af spillet ved at han bliver ansat i et mediebureau, siger han til 21 Søndag.

Uacceptabelt

Direktør Lars Poulsen fra Waterfront Communications afviser i en mail til DR blank, at han har været med til at lægge en fælde for Lars Abild.

Administrerende direktør i DSB, Jesper Lok, lover i 21 Søndag, at sagen vil blive undersøgt af eksterne parter. Han betegner arbejdsmetoden som "uacceptabel."

Ifølge DR ønsker den daværende direktør i DSB, Søren Eriksen,ikke at kommentere sagen.

Lars Abilds kritiske historier om DSB er blevet bragt af blandt andre DR og Økonomisk Ugebrev.