Nyheder

Har Facebook brug for en regering?

Thorlaug Agustdottir, blev som tv2.dk i går fortalte, udsat for et voldsomt angreb på Facebook, da hun involverede sig i en kønsdebat. Efter den oplevelse efterlyser hun, at Facebook tager deres ansvar alvorligt, og peger på, at Facebook er verdens tredjestørste samfund.

- Når jeg bliver hængt ud med et billede, der er manipuleret og en opfordring til at begå voldtægt mod mig, er det jo alvorligt for mig. Alle der søger på mit navn vil kunne finde de her oplysninger om mig, siger hun.

Når hun har reageret så kraftigt mod Facebook, er det ikke kun fordi hun ikke selv kan leve med tilsviningen, men fordi hun frygter, hvad det vil gøre ved andres opfattelse af hende, hvis det forfalskede billede og de beskyldninger, det lå sammen med, fik lov at ligge.

Folk kan jo tro på det

- Folk, der ikke kender mig, vil jo få et helt forkert indtryk af mig, hvis de tror på de her oplysninger, som ligger frit tilgængelige.

Hun mener, at Facebook ikke tager deres store magt over menneskers liv alvorligt nok, når det var så svært for hende, at få fjernet billedet, som hun mener, var i strid med adskillige af Facebooks egne betingelser.

Trine-Maria Kristensen, der underviser, rådgiver og holder foredrag om brugen af sociale medier som Facebook og Twitter mener, at Thorlaug Agustdottir har en pointe.

Facebook må følge egne regler

- Når Facebook har meldt ud, at de gerne vil være hjemsted for offentlige debatter, er de nødt til at følge deres egne regler. Det nytter ikke noget, at deres politikker, som er meget velskrevne, for god tone i debatten ikke bliver fulgt. De er nødt til at gribe ind effektivt, siger hun.

Ifølge Trine-Maria Kristensen, må Facebook stå med en gigantisk opgave, når de har mere end en milliard brugere, som taler alle klodens sprog.

- Jeg tror, at en del af problemet godt kan skyldes, at debatten i dette tilfælde er foregået på islandsk. Det er helt sikkert sværere for Facebook at følge med i de små sprog, men heller ikke så skadeligt for dem, som hvis de samme ting var sket i en engelsksproget debat, siger hun.

Trine-Maria Kristensen mener dog, at Facebook er på rette vej med sine enkle metoder for at anmelde misbrug. Men hun tror ikke, at demokrati på Facebook er en god idé sådan som nogle brugere har argumenteret for.

Demokrati næppe vejen

- Hvis regler skal så gælde? Måske de amerikanske eller lige om lidt de kinesiske eller indiske. Det bliver med sikkerhed ikke de danske. Facebook har udviklet nogle gode værktøjer til at skille brugere ad, så de overhovedet ikke kan se hinanden. Men de er nødt til at reagere hurtigt, når en idiot chikanerer andre, forklarer Trine-Maria Kristensen.

På TV 2|NYHEDERNEs facebook-side inviterer vi til en debat om Facebook. Spørgsmålet er: Hvem skal bestemme retningslinjerne for debat på Facebook i fremtiden?