Nyheder

Fandt billede af sig selv med opfordring til voldtægt

Islandske Thorlaug Agustdottir, der bor i København og studerer på Københavns Universitet, klikkede en dag før jul ind på Facebook-side, der handlede om, at mænd var kvinder overlegne. Siden var fyldt med barske og sexistiske angreb på kvinder.

Giver igen

Hun besluttede sig for at give igen og oprettede blandt andet en gruppe, der hed 'kvinder er bedre end mænd'. I nogle dage blev hun svinet til verbalt og ukvemsordene var knyttet sammen med tilslørede billeder med voldtægtsscener og men så kommer der et billede, der går over stregen.

- Det er et billede af en mand, jeg ved hvem er, men ikke kender personligt. Han har hat på og et stort smil. På billedet er skrevet: 'Voldtægtstoget kan ikke stoppes'. Jeg kontakter manden sammen med flere andre, og han får med Facebooks hjælp fjernet billedet, fortæller hun.

Et par dage senere er den gal igen.

- Nytårsaften bliver jeg opmærksom på et billede af mig, der er offentliggjort på Facebook. Det er lavet ved hjælp af mit profilbillede, men manipuleret, så det ser ud som, jeg har fået bank. Inde i billedet er skrevet: Kvinder er lige som græs. De skal slås jævnligt. I kommentarfeltet er der en opfordring til at voldtage mig, fortæller hun til tv2.dk.

Anmelder til Facebook

Chokeret over billedet anmelder hun det til Facebook, som skriver tilbage, at billedet ikke overskrider deres brugerbetingelser og derfor vil de ikke slette det.

- Jeg skriver igen med en uddybende forklaring, men får samme svar. Jeg føler mig grafisk voldtaget. Alle der søger på mit navn på nettet vil finde det her billede. Jeg var så vred, siger hun.

Yderligere tre gange anmelder hun billedet og teksten til Facebook, som hver gang afviser, at slette billedet.

Thorlaug beslutter sig for at henvende sig til en række islandske mediefolk, som hun kender, da hun ikke længere tror på hjælp fra Facebook:

I radio og TV

- Først kommer min historie med i noget undergrundsradio og siden også i TV og på dv.is, der er et stort nyhedswebsite.

Masser af islændinge, som hører Thorlaugs historie i medierne begynder at klage til Facebook og efter halvandet døgn forsvinder først billedet og siden den debatgruppe, som det var lagt op i.

I dag er Thorlaug rigtig glad for, at hun fik opbakning fra mange mennesker til at få fjernet billedet, men også rystet over, hvordan Facebook håndterer den indflydelse, som sitet har på millioner af menneskers liv.

- Facebook er verdens tredje største samfund kun overgået af Kina og Indien. Men det er et samfund, hvor regeringen ikke fungerer, og så bliver det et usikkert sted at være, siger hun og fortsætter:

Tag magten alvorligt

- Jeg beder ikke om demokrati, men at de lytter og tager deres indflydelse alvorligt. Mark Zuckerberg (Facebooks stifter) bør kigge på en historie som min og tænk: Er det her, hvad verden skal se, at jeg står for?

Tv2.dk har kontaktet Facebook og bedt det sociale netværk tage stilling til sit ansvar, når folk navn og billede bliver misbrugt. Vi er blevet lovet svar inden længe, men svaret er ikke kommet endnu.