Nyheder

Sådan sikrer du dig mod smuglerhvalpe

Hvert år bliver hundredevis af små hundehvalpe smuglet illegalt over grænsen til Danmark.

Nu advarer Den Danske Dyrlægeforening mod hundehandlerne, der tjener tusindvis af kroner på den ulovlige import af hvalpene.

Hundene er nemlig ikke vaccineret og mange lider af svære adfærdsproblemer.

- Folk tror, at de har købt en dansk opdrættet hvalp, og bliver forbløffet, når jeg fortæller dem, at den kommer fra et andet land og er ulovligt indført til Danmark. Det ender ofte med udgifter til behandling eller i værste tilfælde med en stor sorg, fordi dyret må aflives, udtaler Karina Ryborg, formand for Hund, Kat og Smådyr i Den Danske Dyrlægeforening.

tv2.dk har samlet en række gode råd, så du kan sikre dig mod en smuglerhvalp:

- Vælger du at købe en hvalp i udlandet, skal hvalpen leve op til EU-reglerne for indførsel af hunde.

Det betyder, at den skal være chipmærket og udstyret med enten et gyldigt EU-Selskabsdyrspas (for hvalpe fra EU og visse lande med EU-vilkår) eller et gyldigt Veterinærcertifikat (for hvalpe uden for EU).

- Hunden skal som udgangspunkt være rabiesvaccineret mindst 21 dage før afrejse til Danmark.

Tjek chip og papirer

- Sørg for at tjekke, at der er fuldstændig overensstemmelse mellem chipnumrene på alle de papirer og attester, der følger hvalpen. Accepter kun originale dokumenter - ikke fotokopier.

- Vær opmærksom på, om hvalpen har alle de relevante papirer, såsom registreringsattesten fra Dansk Hunderegister, en vaccinationsattest og evt. stamtavle - alle i original udgave.

- Tjek også, at hvalpen er sundhedstjekket og vaccineret af en autoriseret dyrlæge.

Hos Fødevarestyrelsen kan du få oplyst, om dyrlægen, der har underskrevet sundhed- og vaccinationsattester, er autoriseret.

Købeloven

- Købeloven beskriver en række forhold omkring køb og salg, der giver både køber og sælger en sikkerhed, når der indgås handler.

Når du køber en hvalp i Danmark er du dækket af købeloven uanset om hvalpen har stamtavle eller ej.

Men køber du hunden i udlandet gælder købeloven ikke.