Nyheder

Efter Bakri-tale: Sendte machete i hjertet på ikke-muslim

En af de personer, der kender den radikale prædikant med forbindelser til danske islamister, Omar Bakri, allerbedst er Maajid Nawaz.

Han var en del af Omar Bakris absolutte inderkreds, da prædikanten boede i London, hvor han nu ikke længere kan komme på grund af sit indrejseforbud i Storbrittanien.

Maajid Nawaz, der sprang fra, da han i 2002 havnede i fængsel, leder nu en anti-radikaliseringstænketank, og han beskriver Omar Bakri som en mand med nogle særdeles farlige overtalelsesevner.

"Bakri har altid andel i at anspore til ekstremisme"

- Da jeg læste på universitetet, var jeg formand for de studerendes råd, og vi inviterede Omar Bakri til at holde foredrag. Dengang var han formand for Hitzb-ut-Tahrir i Storbritannien, men nu er han ikke medlem der længere. Han holdt et foredrag på universitetet for de studerende. En uge senere myrdede en af vore egne tilhængere en ikke-muslimsk studerende på campus ved at stikke ham med en machete.

- Tror du, at Omar Bakri havde en andel i det?

- Bakri har altid andel i at anspore til ekstremisme, som kan føre til vold.

- Hvor god var han til at overbevise folk om hans version af islam?

- I 90'erne var der et tomrum i Storbritannien. Der manglede kyndige velinformerede religiøse ledere, som kunne vejlede de unge væk fra islamisme og politiseringen af islam. Og ind i det tomrum trådte Omar Bakri, som var i stand til at udnytte det og tilsidesætte sine pseudo-religiøse kvalifikationer over for blåøjede, vrede, unge muslimer.

- Så han havde stor indflydelse i 90'erne i Storbritannien, især i den tid, han stod i spidsen for Hitzb-ut-Tahrir, men også bagefter, da han grundlagde Al-Muhajroun, som nu er en forbudt terrororganisation. Mange forlod Hitz-ut-Tahrir for at slutte sig til ham, siger Maajid Nawaz til TV 2.

SE I TV-KLIPPET I TOPPEN AF ARTIKLEN, HVILKEN ROLLE OMAR BAKRI, IFØLGE MAAJID NAWAZ, SPILLEDE I TERRORANGREBET, DER RAMTE STORBRITANNIEN I 2005.