Nyheder

"Historien om Masho er alles værste mareridt"

"Historien om Masho er alles værste mareridt. Hun lever et godt liv i Etiopien, og så bliver hun trukket igennem en proces fyldt med fejl både i Etiopien og i Danmark."

"Hendes reaktion på den behandling er både sund og naturlig. Hun er ikke noget særligt skadet eller vanskeligt barn".

Det siger Jens Damkjær, der er formand for organisationen "Adoption & Samfund".Han mener, at samfundet svigter både Masho og adoptivforældrene ved ikke at stå klar med hjælp, når forholdet tydeligvis er ved at køre af sporet:

"Vi ville ønske, at adoptionsforældre blev klædt bedre på til at modtage børnene. I dette tilfælde er det et ægtepar i fyrrerne uden børneerfaring. Det er ikke på forhånd umuligt, at de kan klare opgaven, men det er klart, at de har brug for hjælp, " siger han.

Ud fra TV-dokumentaren vurderer han ikke, at Mashos opførsel er unaturlig:

"Hun er udad reagerende, men det er en helt forventelig reaktion i hendes situation.Det er generelt sådan, at jo yngre et barn er, jo større chance for en vellykket adoption. Masho var fire år, da hun kom til Danmark - og man siger normalt, at børn over to år kræver en større ekspertise hos adoptivforældrene"," siger Jens Damkjær.

Ifølge "Adoption & Samfund" er der samtidigt sket alvorlige fejl i Etiopien i forbindelse med adoptionen:

"Min første reaktion er, at det her er et enkeltstående tilfælde. Men på den anden side har vi jo netop set en anden, lignende sag - Amy-sagen - som også involverede DanAdopt. Så der er klart behov for, at den danske stat undersøger hele sagen," siger han.

"I denne sag lyver man for forældrene. Man forsøger at overtale dem med argumenter om, at børnene senere kan vende tilbage. Det er løgn. Det kan forældrene ikke forvente."

"Denne sag er stik imod hele ideen med adoption. Ideen med adoption er, at bør, der ikke har forældre eller kærlige voksne omkring sig, kan få et godt hjem i Danmark. At lokke børnene fra forældrene på denne måde burde slet ikke kunne forekomme, og det bør få konsekvenser, " siger Jens Damkjær