Nyheder

"Hun må have følt sig så alene i verden"

Adoptionsbureauet Danadopt blev mandag anklaget for at bortadoptere alt for gamle børn til Danmark. TV 2 dokumentaren "Adoptionens pris" viser mandag aften, hvordan den velfungerende pige Masho bliver flyttet fra Etiopien til Danmark, hvor pigen langsomt får det dårligere og dårligere.

Masho var fire år gammel, da hun blev bortadopteret af Danadopt, men det er i følge eksperter alt for sent og medvirkende til, at Masho i dag lever på et børnehjem i Danmark.

Nu står adoptivforældrene til Masho frem og fortæller om en pige, der egentlig bare gerne vil hjem til sin far og mor i Etiopien.

Det er lidt over to år siden, at Henriette og Gert Vedsegaard måtte opgive at passe Masho. Livet med adoptivdatteren var blevet for svært.

Adoptionen blev aldrig lykkelig. Det står nemlig hurtigt klart, at Masho savner sine biologiske forældre og at adoptivforældrene ikke kan håndtere en pige, der langsomt får det dårligere og dårligere.

"Det var så hårdt at se en pige, der stod midt imellem en biologisk familie, hun havde forladt og så os, som hun ikke kunne knytte sig til. Det var meget frusterende for os og tydeligt frusterende for Masho også. Hun var virkelig alene," siger Gert Vedsegaard.

"Hun må have følt sig simpelthen så alene i verden," siger Henriette Vedsegaard.

Psykolog Maria Christensen mener, at adoptionen er sket i alt for sen en alder.

"Jeg mener ikke, det er rigtigt at bortadoptere sådan nogle børn. Jeg mener, de ville være bedre tjent med at blive støttet, der hvor de bor i deres hjemland," siger hun.

Mashos adoptivforældre føler ikke, at de havde en chance for at give hende en lykkelig barndom i Danmark. I dag lever Masho på et børnehjem.

"Vi vælger ikke børnene"

Marianne Wung-Sung, direktør Danadopt, forklarede sig mandag aften i TV 2 Nyhederne.

"Det er ikke en pige, som har det godt. Det er en pige, som har nogle forældre, som har besluttet at de gerne vil bede om en familie til deres børn. Forældrene har selv henvendt sig og bedt om hjælp," siger hun.

Marianne Wung-Sung understreger, at hun synes Mashos situation er rystende.

"Alle er tabere i det her."

Alligevel synes hun ikke, at Danadopt har gjort noget forkert i Mashos tilfælde.

"Det er ikke os, der vælger børnene, der skal til adoption. Det er de etiopiske myndigheder, der står for den del af opgaven. Vi har vores del af det og det er vi selvfølgelig opmærksomme på," siger Marianne Wung-Sung.

"Adoptionen er juridisk korrekt. Forældrene har tre gange bekræftet ved domstolskendelser, at de ønskede en ny familie til deres børn. Det må vi forholde os til."

Amnesty International sagde i Nyhederne i går, at de mener, I har overtrådt FNs børnekonvention. Og det giver Marianne Wung-Sung organisationen ret i.

"Adoptionen er ikke til barnets bedste. Det er klart, at det efterlader os med refleksion over, at vi må gøre noget," siger hun.

Hun vil bl.a. alle der arbejder med adoption, dem som lovgiver, dem som godkender forældre, dem der formidler og dem der senere skal følge op.

"Og så er der selvfølgelig at forberede forældre bedre på at modtage de her børn. Endelig kan vi som organisationer være flittigere til at besøge vores kontakter," siger Marianne Wung-Sung.

Se dokumentaren "Adoptionens pris" klokken 20 på TV 2.