Nyheder

Lokket til at bortadoptere børn

Adoptionsbureauet, DanAdopt har overtrådt FNs Børnekonvention.

Så hård lyder anklagen fra Amnesty International.

Sagen handler om den fireårige afrikanske pige, Masho, der bliver adopteret fra Etiopien til Danmark.

TV 2-dokumentaren, Adoptionens Pris, som bliver vist mandag aften kl. 20, viser at, Masho er en velfungerende pige i hjemlandet Etiopien. At hun har det godt hos sin biologiske familie.

Men hun kommer til en dansk familie, der ikke magter hende, og derfor får hun det så dårligt, at hun ender på et børnehjem.

Amnesty International mener, at DanAdopt har lokket den afrikanske familie til at bortadoptere deres børn.

"Det er en kærlig, omsorgsfuld og overskudsfamilie. Og det er fra det miljø, man tager børnene uden forklaring og flytter dem til Danmark. Og uden nogensinde at tale om forældrene igen og uden at bevare kontakten. Og det er i strid med børnekonventionens regler," siger Claus Juul, der er jurist ved Amnesty International.

Kritiserer dokumentaren

DanAdopt ønsker ikke at tale med TV 2, men adoptionsbureauet skriver i en pressemeddelelse:

"Det er DanAdopts klare holdning, at filmen Adoptionens Pris på ingen måder er repræsentativ for international adoptionsformidling i Danmark."

Men ifølge Amnesty International er der flere sager, hvor de mener, at DanAdopt ikke tager hensyn til barnets tarv uden, at de danske myndigheder griber ind.

Minister undersøger sagen

Social- og integrationsminister, Karen Hækkerup (S), siger til TV 2, at sager som Mashos ikke må finde sted. Hun kalder sagen ulykkelig.

"I den konkrete sag er vi ved at undersøge, hvad der er sket. Og hvad kan vi gøre for at sikre, at det her ikke kommer til at ske igen," siger ministeren.

Adoptionens Pris er produceret af Fridthjof Film og instrueret af Katrine W. Kjær.

Du kan se TV 2-dokumentaren, Adoptionens Pris, mandag aften kl. 20.