Nyheder

Peter Øvig: Det er absurd, Apple

Apple har fredag besluttet at fjerne forfatteren Peter Øvig Knudsens App-udgave af de to Hippie-bøger fra deres App Store. En helt forkert beslutning, mener forfatteren selv, der nu har udsigt til at miste flere hundrede tusinde kroner i manglende salg.

"Jeg synes, det er helt absurd, at der skal sidde nogen ovre i Californien og beslutte, hvad danske læsere skal læse af dansksprogede bøger. De hiver deres puritanske værdier over hoved på os. Og hvor ender det her? Hvis man kigger lidt mere på dansk kunst: Hvad så med den lille havfrue? Hun har jo bare bryster. Kan man så vise hende? Hvis de har tænkt sig at køre den her linje igennem over for os, så får det absurde konsekvenser," siger Peter Øvig Knudsen til tv2.dk.

"Det her er alvorligt for os, fordi vi har lavet en avanceret e-bog, der er udviklet specielt til iPhone og iPad. Så den sælges ikke andre steder. Så vi står med en bogudgave til et par hundrede tusind - og nu kan vi ikke komme til at sælge den."

Apples beslutning blev meddelt ved en telefonopringning fra Apple i Californien, oplyser forlaget Gyldendal. Årsagen er ifølge forfatteren selv, at bogen gengiver en række kunstværker og dokumentariske fotografier, hvor der er nøgne mennesker.

I første omgang fjernede Apple bøgerne fra e-boghandelbutikken iBookstore, men lod den ligge på App Store. Men her er den nu også fjernet.

"Det her er værre end det, de gjorde i første omgange, fordi den almindelige e-bogsudgave er til salg flere steder. Så den kan vi stadig sælge," forklarer Peter Øvig Knudsen.

Han oplyser, at han via en opringing har fået at vide, at den danske kulturminister Uffe Elbæk (R) har kontaktet sine kolleger i EU for at fundersøge den europæiske holdning til sagen om censur.

App-udgaven af Hippiebøgerne kombinerer en ebogudgave, der indeholder tekst og foto, med en lydbogudgave. App-udgaven, der er specielt udviklet, giver mulighed for at skifte frit mellem læsning og oplæsning med musik og er efter alt at dømme den første af sin art i verden.