Gode iværksætterråd fra Lars Larsen og Martin Thorborg

Vi har bedt to af Danmarks mest succesfulde iværksættere, Lars Larsen og Martin Thorborg, fortælle, hvad de ser som de vigtigste ting at have styr på, hvis man vil starte egen virksomhed. Ingen af dem taler om cvr-numre, momsafregning og støtteordninger.
I stedet fokuserer de på mod, kvalifikationer og tro på sin idé.
Lars Larsen, der i 1979 åbnede sin første Jysk Sengetøjslager i Aarhus og dag har flere end 2.000 butikker i 34 lande, peger indad, når man skal afgøre med sig selv, om man er klar til at starte egen virksomhed.
Kvalifikationer og mod
"Man skal gøre op med sig selv om man har kvalifikationerne og modet til det. Og så skal man være indstillet på at gå sine egne veje. Man kan ikke få succes ved at gå i andres fodspor," siger manden, der i dag er chef for flere en 17.000 medarbejdere.
Lars Larsen peger også på, at det kræver en ekstraordinær arbejdsindsats at få succes:
"Det kræver hårdt arbejde. Gerne 18 timer i døgnet til at begynde med. Når man så får succes, kan man godt skære lidt ned. Det har jeg i hvert fald gjort," griner han.
Du kommer til at pantsætte alt og arbejde 18 timer i døgnet
Lars Larsen
Jysk-stifteren fokuserer også på, at man som iværksætter kommer til at sætte alt på højkant.
Pengene kommer fra dig selv
"Man skal ikke tro, pengene kommer fra banken. De kommer fra en selv, og man skal være indstillet på at belåne alt hvad man har for at skaffe penge nok i begyndelsen. Det kan også betyde, at man må undvære eksempelvis bilen indtil virksomheden kan betale for det," siger Lars Larsen, der ofte bliver spurgt om han vil være med til at finansiere nye virksomheder.
"Til det spørger jeg altid, om folk selv har investeret alt, hvad de kan. Hvis de for eksempel ikke er parat til at ofre bilen, er mit svar glem det. Så tror i jo ikke selv på det."
Konsekvenser for familien
Hvis man er sikker i sin sag, og ønsker at starte egen virksomhed, er næste skridt at få afstemt med familien.
"Det er klart, at man ikke kan ofre så meget af sig selv og økonomisk uden at det får konsekvenser for familien. Så der er brug for en ny slags ægtepagt," griner Lars Larsen og fortæller, at hans kone sagde sit faste job op og blev ekspedient i en Jysk-forretning.
Martin Thorbog, der var medstifter af webportalen Jubii og siden amino.dk, driver i dag forretning fra USA. Han har udgivet bogen: "Iværksætter til jeg dør".
"Det vigtigste er at brænde for sin idé. Find noget, hvor man kan tabe sig selv ind i det så man tror, der er gået en halv time og så er der i virkeligheden gået fire så har man en god chance for succes," siger han.
Og han fortsætter:
Man er god til det man brænder for
"Hvis man brænder for noget, er man som regel også god til det, og så er der en god chance for at man kan tjene penge på det og have det sjovt samtidig."
Hvis man gør det for at blive rig eller berømt, så er chancen for at lykkes meget lille
Martin Thorborg
Martin Thorborg advarer kraftigt i mod at starte egen virksomhed af de forkerte grunde.
"Hvis man gør det for at blive rig eller berømt, så er chancen for at lykkes meget lille," mener han.
Ifølge Martin Thorborg, skal der også ydes mange ofre for den mulige succes.
"Når man brænder for det og bruger mange timer, bliver man nemt lidt fraværende over for familien og vennerne ligesom man ikke får læst så meget skønlitteratur eller set film i biografen. Man bliver nok lidt erhvervsnørdet," griner han.
Pas på helbredet
Thorborg advarer også mod at helbredet kan blive skadet:
"Der er jo meget pres på både arbejdsmæssigt og ofte også økonomisk, så det sker desværre ofte, at folk går ned med stress og andre sygdomme."
Familien skal forstå, hvad det her betyder.
"Når jeg går i gang med et nyt projekt, som jeg brænder for, så ved min kone og mine børn, at jeg ikke vil være nærværende de næste i hvert fald seks uger, siger Martin Thorborg, og peger også på udsving i økonomien som noget der kan påvirke familien.
"Nogen gange er der råd til det hele, og andre gange har man ikke en klink. Og da det tager 3-5 år at bygge en sund forretning op, kan det jo være en stor belastning for hele familien," forklarer han.
Men ifølge Thorborg der er også en positiv side:
"For så har man så en person i familien, der er enormt engageret og altid glad for det man laver"