Nyheder

Marys tasmanske djævle er døde

Fredag eftermiddag ankommer fire nye tasmanske djævle til Københavns Zoo, efter deres fire forgængere døde.

Det siger videnskabelig direktør i Zoo København, Bengt Holst.

"De første var en statsgave til kronprinsparret som symbol på bindingen mellem Tasmanien og Danmark. Nu får vi dem for at gøre opmærksom på, hvad det er for nogle fantastiske dyr, men også de problemer de står overfor," siger han.

Mary fik de tasmanske djævle i 2006 som gave, da hun fik sit første barn prins Christian, der blev født i 2005.

Men alderen indhentede den sidste djævel i juli i år. De lever nemlig oftest kun seks-syv år - og havde desværre ikke fået unger.

Nu kommer der altså fire nye. De skal fungere som ambassadører for deres vilde slægtninge i Tasmanien og fortælle om deres problemer. Siden 1996 er den naturlige bestand nemlig gået ned med cirka 90 procent, forklarer Bengt Holst.

"Det er en kræftsygdom med nogle kraftige kræftsvulster, som kommer ud i ansigtet. Det smitter ved berøring. Og det er klart, at dyr, hvor deres adfærd er at bide hinanden meget, kommer også nemt i kontakt med hinanden," forklarer Bengt Holst.

Skal sikre artens oplevelse

Tasmanske djævle er ret aggressive og slås for eksempel også som en del af parringsritualet. Og det har været med til at brede sygdommen med lynets hast.

Derfor har man også stablet et sikkerhedsprogram på benene i Tasmanien, hvor man har taget sygdomsfrie dyr til Australien - og nu også til Danmark som det eneste sted i Europa - for at sikre artens overlevelse.

"Mange truede dyr kender folk slet ikke - og hvis de kender dem, kender de ikke deres problematik. Men en af de måder man kan sætte det på dagsorden er at vise dem i en sammenhæng, så det er muligt for os at forholde os til det," siger Bengt Holst.

De tasmanske djævle lander i Kastrup Lufthavn fredag eftermiddag 15.45.