Nyheder

Arabiske sølvpenge fundet på Bornholm

En lokal amatørarkæolog har fundet 152 arabiske sølvmønter - også kaldet dirhemer - på en mark på Bornholm.

"Det er et fantastisk fund. Det er Danmarks største samlede fund af arabiske mønter fra 800-tallet," siger arkæolog ved Bornholms Museum Gitte Ingvardson.

"De er lagt i jorden kort efter år 854 efter Kristus, og det gør det til den ældste vikingetidsskat, der er fundet på Bornholm," fortæller hun.

De fleste af mønterne er præget under Abbaside-dynastiet 750-850 efter Kristus og bærer citater fra koranen. Nogle er slået under kaliffen Harun al-Rashid kendt fra 1001 Nats Eventyr, mens andre er i persisk stil fra 612 efter Kristus og bærer kongens portræt.

Langt de fleste mønter er klippet eller knækket i halve og kvarte - kun 20 mønter er stadig hele.

"Det viser, at mønterne har fungeret som betalingsmiddel for 1200 år siden i handel med det arabiske område," mener Gitte Ingvardson.

De første mønter blev fundet i begyndelsen af september af amatørarkæolog Klaus Thorsen. Med en metaldetektor fandt han nogle af mønterne på en mark ved Skovsholm i Ibsker.

Siden undersøgte arkæologer fra Bornholms Museum fundstedet, og de har nu bjærget en skat med 152 arabiske sølvmønter.

Udgravningen viser, at skatten var gemt under gulvet i et hus på en boplads i ældre vikingetid.

De arabiske mønter er fremstillet i det nuværende Irak og Iran. Via de russiske floder er mønterne kommet med skandinaviske handelsmænd til Østersøområdet, hvor de har fungeret som betalingsmidler.

"Det viser, at også på det her tidspunkt har bornholmerne haft stærke kontakter mod øst og ned mod Sortehavet. Bornholm har været en central spiller i handlen gennem hele vikingetiden," siger arkæologen.

Bornholms Museum udstiller mønterne frem til slutningen af skolernes efterårsferie.