Nyheder

Qvortrup: Panik før lukketid i SF

TV 2's politiske redaktør Henrik Qvortrup mener, at Villy Søvndal undervurderer sine partifællers intelligens, når han fastholder, at han ikke blander sig i valget af sin efterfølger.

"Tror Villy Søvndal virkelig, at SF'erne er så ubegavede, at de ikke kan se, at det reelt er et indlæg til fordel for Astrid Krag. Enhver, der kan læse lidt mellem linjerne i politik, kan se, at det er den afgående formand, der lægger sine lodder i Astrid Krags skål," siger han til tv2.dk.

Villy Søvndal lagde i aftes et indlæg på sin Facebook-profil. Her gør han det klart, at det er afgørende, at der ikke er tvivl om regeringsprojektet.

"Med min erfaring som formand for et regeringsparti vil jeg stilfærdigt understrege, at man ikke både kan udfordre regeringsgrundlaget og samtidig være en del af et regeringssamarbejde. Vi har en fælles opgave i, at regeringen fremstår stærkere. Alternativet vil kun gavne højrekræfterne i vores samfund."

Panik før lukketid

Udmeldingen er klart til fordel for ledelsens kandidat, Astrid Krag, mener Henrik Qvortrup, der kalder det panik før lukketid.

"Det er i og for sig en ærlig sag, hvis ikke den selvsamme Villy Søvndal siden dag 1 har sagt, at han ikke vil forholde sig til formandskandidaterne. Og hvad værre er stædigt fastholder, at han ikke blander sig. "Altså come on Villy Søvndal. Han burde om nogen vide, hvordan det her bliver fortolket, og at det vil kunne vække vrede. Og muligvis endnu mere vrede blandt de SF'ere, der oplever, at der ligger en betydelig despekt for deres intelligens bag."

Henrik Qvortrup mener, at Villy Søvndal forsøger at støtte Astrid Krag nu, fordi han frygter, at Annette Vilhelmsen løber med sejren.

"Han kan se skriften på væggen. Det, der fra ledelsens side skulle have været et velorganiseret forløb, er kommet helt ud af kontrol. Tanken var, at der skulle have været en alibikandidat, så de kunne have deres demokratiske proces, men nu er det kørt helt ud af en ukontrollabel tangent for ledelsen," lyder det fra Henrik Qvortrup, der forudser, at det kan ende med at koste Villy Søvndal udenrigsministerposten, hvis Anette Vilhelmsen bliver SF's nye formand.

Søvndal kan ende med at hjælp Vilhelmsen

Han vurderer, at Villy Søvndals udmelding kan virke begge veje. Den kan få nogen til at stemme på Astrid Krag, men den kan også gøre medlemmer så vrede, at de gør det modsatte:

"Den vil næppe have samme effekt som for år tilbage, da Villy Søvndal havde samme status som SF's Messias. Så det er slet ikke sikkert, at Villy Søvndals intervention hjælper Astrid Krag-"

Til gengæld roser den politiske redaktør, at Vilhelmsens fløj for at gøre det eneste rigtige.

"De læner sig tilbage og demonstrerer overskud. Annette Vilhelmsen virker allerede som partiets formand med sin nærmest statskvindeagtige reaktion på det her.