Nyheder

Henrik Sass Larsen-sagen dag for dag

Sådan har forløbet været i sagen mod den socialdemokratiske gruppeformand, Henrik Sass Larsen.

* 28. september 2011: På et møde i Statsministeriet får Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen forelagt et notat fra PET. Han bliver pålagt tavshedspligt om oplysningerne.

* 29. september 2011: Henrik Sass Larsen oplyser, at han ikke bliver minister i den nye regering, da Politiets Efterretningstjeneste har rejst tvivl om hans sikkerhedsvurdering. Han var ellers storfavorit til posten som finansminister.

Tvivlen er opstået, fordi han sammen med vennen og partifællen Tommy Kamp har mødt rockeren Torben Ohlsen Jensen - bedre kendt som Suzuki-Torben - på en café i Køge i maj. Kamp er tidligere dømt for spirituskørsel.

* 4. oktober: Sass Larsen fortæller offentligt, at venskabet med Kamp er slut. De nære bånd til Kamp bliver udlagt som den egentlige årsag til Sass Larsens problemer.

* 6. oktober: Sass Larsen bliver fuldstændig forbigået ved uddelingen af ordførerskaber i den socialdemokratiske gruppe og må nøjes med posten som delegationsleder for Europarådet.

* 27. oktober: Rockeren Suzuki-Torben fortæller, at kontakten med Sass Larsen ikke blot var et tilfældigt møde. Han var blevet bedt om at yde beskyttelse af Kamp og Sass Larsen.

* 28. oktober: Sass Larsen fortæller om indholdet i en sms-korrespondance med Suzuki-Torben og siger samtidig, at han nu har lagt alt frem.

* 29. oktober: Flere medier kan dokumentere sms'er sendt mellem Sass Larsen og Suzuki-Torben.

* 30. oktober: Sass Larsen siger, at der kan dukke flere underlige sms'er op, som er sendt mellem ham selv og Suzuki-Torben, men som han har glemt. Han siger desuden, at han mener, at det sidste ord er sagt i sagen.

* 10. november: Ifølge TV2 har PET har overvåget og aflyttet Sass Larsen i to måneder frem til juli 2011 for at kortlægge hans kontakt til rockermiljøet. Sass Larsen er rystet.

* 11. november: PET afviser i en udtalelse til Ritzau, at der har fundet en overvågning sted. TV2 trækker historien om PET's overvågning af Sass Larsen tilbage. Nyhedschef Michael Dyrby siger, at stationen ikke har mulighed for at bevise, at PET ikke taler sandt.

* 2. december: Sass Larsen går til Ombudsmanden, fordi han ikke kan få indsigt i sin egen sag om sikkerhedsvurdering.

* 9. maj 2012: Sass Larsen gør comeback og bliver udnævnt til socialdemokratisk gruppeformand på partiets hovedbestyrelsesmøde.

* 25. juni 2012: Ombudsmanden sår tvivl om, Henrik Sass Larsen er underlagt en gyldig tavshedspligt i sin sag om sikkerhedsvurderingen, fordi pålægget kun er givet mundtligt.

* 24. september 2012: På et samråd i Folketinget siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), at det "suverænt er statsministeren", der afgør, hvem der bliver minister, og at "ingen har retskrav på at blive minister".

/ritzau/